Прости нас пам’яте, прости… (до Дня пам’яті жертв Голодомору)

28 листопада 2018 року учні та працівники Завадівської ЗОШ I-III ступенів вшановували пам’ять жертв Голодомору 1932 — 1933 років.

Напередодні старшокласники, під керівництвом педагога-організатора Марії Стецик, переглянули фільми: «Голодомор 32-33 років», «Зернятка надії». Учні школи активно прийняли участь у акції «Незабудки пам’яті», запалювали свічку-пам’яті, ділились враженнями, обговорювали дану тему у своїх колективах, робили висновки.

Метою проведених заходів у цей день було поглибити знання учнів, присутніх про роки голодомору в Україні та його наслідки для українського народу, виховувати повагу до історичного минулого свого народу, який вистояв і проніс свої традиції через різні випробування.

Кажуть, що минуле не належить нікому зокрема. Воно — надбання нинішніх і майбутніх поколінь, бо саме їм належить винести з нього всі найсерйозніші уроки, щоб подібні людські трагедії не повторилися. Ніде і ніколи! Ми схиляємо голову перед трагічною сторінкою свого життя. 1932 рік…. Прах семи з половиною мільйонів стукає в наші серця; їх ніхто не судив, отже, ніхто не реабілітує. Ніхто, крім нас з вами, їхніх співвітчизників і довговічних боржників. Кожен із нас переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця. Одна з найстрашніших таких сторінок — Голодомор, який призвів до небачених безневинних жертв.