Незабутні осінні канікули

Вже другий рік поспіль, під час осінніх канікул, 21 учень опорного закладу «Краковецький ЗЗСО І-ІІІ ступенів імені Романа Шухевича» у супроводі учителя історії та Захисту Вітчизни Сергія Живицького  і досвідченого педагога, учителя фізики Ярослава Гричана відвідали Труханівську січ, своєрідний польовий центр патріотично-виховної роботи на Трухановому острові,  де зустрілися з козаками, як з давніми  добрими друзями. Кожен день перебування розпочинався з руханки. Тут діти навчались стрільби з лука, засвоювали правила надання першої допомоги, поводження з АК-74 та РПГ і їх застосування. А ще оволодівали навичками верхової їзди.

Обов’язковою для відвідувачів була культурно-виховна програма, яка включала екскурсії пам’ятними і святими місцями Києва. Школярі разом з педагогами відвідали Алею  Героїв Небесної Сотні, де помолились та запалили свічки пам’яті. Побували в Українському державному центрі позашкільної освіти, який  є провідним серед галузевої групи закладів,  визнаним на державному й міжнародному рівнях. Тут діти ознайомились  з науково-технічними та художньо-естетичними гуртками,  оглянули виставку найкращих конкурсних робіт  учнівської молоді з усієї країни. Відвідали ряд музеїв Києва. Зокрема, Національний  меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні –  Музей Революції Гідності, Національний музей історії України у Другій світовій війні (оглянули виставку «Український схід»), підземний музей на Поштовій площі, де мали змогу пройтись залишками вулиць Києва ХІ-ХІІ ст. та доторкнутись до артифактів, яким майже 1000 років. Помолились за мир в Україні у одній із найбільших святинь столиці  – Михайлівському Золотоверхому соборі. Під час однієї з таких екскурсій відбулася несподівана і приємна зустріч із краянином Павлом Бакунцем, який у 2019 році був обраний депутатом Верховної Ради 9 скликання. Поспілкувались та сфотографувались на добру згадку.

Кожен день перебування у таборі закінчувався лекціями пана Андрія про історію українського козацтва, заснування міста Києва та його околиць, розвиток української держави. В останній день труханівські козаки (Юрій Аксенин, військові з позивними «Кучерявий», «Їжак», «Бізон», «Білий» організували теренову гру-квест між п’ятьма куренями. В підсумку перемогла дружба. Особливо здружилися з учнями із Байраківської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Максима Шимка Немирівського району Вінницької області.

Прощалися усі зі сльозами на очах. Школярі та педагоги отримали запрошення на наступний рік відвідати Труханівську січ знову. Ця незабутня мандрівка зреалізувалася завдяки зусиллям сестри Героя Небесної Сотні Романа Сеника Лесі Лисак, фінансовій підтримці відділу освіти Яворівської райдержадміністрації та турботі і допомозі  методиста методичного кабінету  Галини Каліцінської.

Побажання для учнів від наставників-учителів: вивчайте  історію України  не тільки з підручників  – подорожуйте, спілкуйтеся, мрійте і вірте, що у нас все буде добре.