Всесвітній день водно-болотних угідь

13 лютого у Середкевицькому НВК «ЗОШ І–ІІІ ст. – ДНЗ» відбулася чергова зустріч учнів 8–10 класів та вчителів школи із фахівцем з екоосвіти Регіонального ландшафтного парку «Равське Розточчя» Задорожною Надією Ігорівною. Доповідь та презентацію було присвячено Всесвітньому дню водно-болотних угідь (2 лютого). Надія Ігорівна, зокрема, підкреслила, що Міжнародна співдружність зосереджує увагу на правовій охороні водно-болотних угідь.

Основним міжнародно-правовим актом в сфері охорони водно-болотних угідь є Рамсарська Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища перебування водоплавних птахів. Конвенцію прийнято 2 лютого 1971 року у м. Рамсар (Іран). Рамсарська Конвенція є основним нормативним міжнародно-правовим актом в галузі правової охорони водно-болотних угідь міжнародного значення. Цей документ також регулює охорону водно-болотних угідь в основному як місць перебування водоплавних птахів, при цьому водоплавними птахами вважаються птахи, які екологічно залежать від водно-болотних угідь.

В Україні вже існує низка нормативно-правових актів, які стосуються питань охорони, використання, відновлення та збереження водно-болотних угідь. Щороку 2 лютого відзначається день водно-болотних угідь. Цього року Секретаріат Рамсарської конвенції визначив лозунг для 2018 року: «Водно-болотні угіддя для збалансованого розвитку міст». Основною ідеєю цього лозунгу є підкреслення важливості екосистем водно-болотних угідь для підтримки здорового та екологічно безпечного навколишнього природного середовища.

Запропонована тема викликала значне зацікавлення в учнів. Питання, які ставили доповідачці, були спрямовані, здебільшого, на особливості функціонування водно-болотних угідь нашого регіону.

Дякуємо Надії Ігорівні за змістовну та цікаву доповідь. Чекаємо нових зустрічей.