«Збережімо первоцвіти!»

Саме  під таким гаслом 22 березня пройшла чергова зустріч учнів та вчителів Середкевицького НВК «ЗОШ І–ІІІ ст. – ДНЗ» із фахівцем з екоосвіти Регіонального ландшафтного парку «Равське Розточчя» Задорожною Надією Ігорівною.

Під час заняття діти 6 та 7 класів змогли ознайомитися із основними видами весняних квітів, яким загрожує зникнення. Важливо, що частина із представлених назв, поширена у нашому регіоні. Учнів зацікавив факт, що практично усі первоцвіти наділені лікувальними властивостями, які використовують у народній медицині та гомеопатії.

Надія Ігорівна зауважила, що більшість первоцвітів занесено до Червоної книги України. Це всі види підсніжників, сон-трава, шафран, дикоростучі тюльпани, горицвіт  та багато інших. Ці рослини підлягають суворій охороні згідно з Положенням про Червону книгу України. Їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин. Продавати дикоростучі рослини заборонено! Згідно із Законом України «Про рослинний світ», Кодексом України «Про адміністративні правопорушення» за продаж рослин накладається штраф від 20 до 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Зриваючи квіти, особливо рідкісні, ми завдаємо непоправної кривди природі, адже таким чином не дозволяємо квітці дати насіння та розмножитися.

Підсумовуючи, варто навести цитату Віктора Гюго «Квітка, яку ми не зриваємо, — єдина, що ніколи не втратить  своєї краси та аромату».

Також у цей день учні 10 та 11 класів  разом із Задорожною Н. І.провели акцію, присвячену Годині Землі. Надія Ігорівна  та учителі Сирота Н.І, Хомутник Л.Ф., Різник В.П. закликали усіх присутніх долучитися до акції 24.03.18. о 20:30.

Дякуємо Надії Ігорівні за цікаву та корисну інформацію.