Цікаво про компетентнісний підхід

Стрижневою ідеєю безперервності освіти на сучасному етапі є впровадження у педагогічну практику компетентнісного підходу. Саме про цей пріоритетний напрям організації освітнього процесу йшлося під час тренінгу, проведеного 18.04.2018 з педагогами Чернилявської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Теодора Перуна.

Методист методичного кабінету Оксана Майхер представила основні дефініції, означені в українському законодавстві та європейських рекомендаціях щодо ключових компетентностей ціложиттєвої освіти, переваги компетентнісної моделі освіти як такої, що пов’язана з дійсністю, потребами практики і сприяє адаптації особистості до занадто мінливих суспільних процесів.

Педагоги опановували нові техніки, дискутували, розв’язували проблемні питання, дізналися про наявний методичний інструментарій, який стане в нагоді під час підготовки компетентнісно орієнтованого уроку, допоможе навчати цікаво та ефективно.

Робота методичного кабінету щодо поінформованості, роз’яснення та надання методичної допомоги педагогам ЗЗСО району в упровадженні нового законодавства, в опануванні цікавими методиками сучасної української школи набирає обертів.

Запити від освітніх закладів району на проведення навчально-методичних семінарів, семінарів-практикумів, тренінгів, інформаційних консультувань свідчать про те, що щораз більше керівників шкіл надають перевагу  проведенню заходів з підвищення професійної майстерності педагогів безпосередньо у школах (за місцем праці), оскільки це сприяє як одномоментному ознайомленню усього педагогічного колективу з нововведеннями, так і набуттю ними певних компетентностей і, як результат, втілення цих новацій у життя.

                                               Оксана Майхер, методист методичного кабінету