Про заходи з профілактики травматизму невиробничого характеру на 2018  рік, щодо безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу на час  літніх канікул та Тижня безпеки дорожнього руху

 18.05.2018                                                                                       м.Яворів                                                                             № 02-02/144

 

Про заходи з профілактики травматизму
невиробничого характеру на 2018  рік, щодо
безпеки життєдіяльності учасників
освітнього процесу на час  літніх канікул
та Тижня безпеки дорожнього руху

 

      На виконання листів департаменту освіти від 17.05.2018 №07-08/1985 «Щодо Тижня безпеки дорожнього руху» та від 18.05. 2018 р. № 09-08/2005, «щодо безпеки життєдіяльностіучасників освітнього процесу на час літніх канікул» , пункту 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2007 року № 980–р «Про затвердження плану першочергових заходів  з профілактики травматизму невиробничого характеру»

НАКАЗУЮ:

  1. До 25 травня 2018 року керівникам загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів району:

1.1. У зв’язку з смертельним випадком побутового характеру, який стався 17 травня 2018 року із   вчителем початкових класів Латою Катериною Степанівною, 27 квітня 1966 р/н, провести тематичні зустрічі з трудовими колективами на тему:  «Заходи з профілактики травматизму невиробничого характеру», провести позаплановий інструктаж з охорони праці щодо поведінки біля водоймищ та на воді.

1.2. Зробити аналіз стану і причин травматизму невиробничого характеру, виникнення факторів середовища життєдіяльності, небезпечних для життя і здоров’я, їх властивостей, джерел походження, а також розробити профілактичні заходи щодо запобігання виникненню нещасних випадків невиробничого характеру. Провести відкриті уроки  для школярів на тему:

« Безпека – понад усе».

1.3. За участю відповідальних за охорону праці у закладах освіти посилити контроль за наявністю первинних засобів пожежегасіння іншого пожежного обладнання, наочних інформаційних матеріалів, провести комплекс заходів з безпеки життєдіяльності з метою відпрацювання дій на випадок виникнення небезпечних ситуацій.

1.4 Забезпечити виконання заходів на реалізацію Указу Президента України „Про невідкладні заходи із забезпечення безпеки дорожнього руху”, затверджених наказом головного управління від 27.12.2007 № 538 „Про організацію роботи з безпеки дорожнього руху. Продовжити проведення роботи  серед юних велосипедистів та дружин пожежників.

1.5. Провести роз’яснювальну роботу з працівниками, дітьми та їх батьками щодо обмеження часу перебування на сонці, шляхів запобігання сонячних і теплових ударів,  забезпечення необхідного для здоров’я дитини водного балансу. Організувати проведення в усіх шкільних і дошкільних закладах Дня знань з правил поведінки на воді та надання першої медичної долікарської допомоги потерпілому.

1.6. Організувати проведення класними керівниками, вихователями виховних годин , бесід, конкурсів, вікторин, первинні інструктажі з дітьми та підлітками і їх облік у журналах інструктажів на  тему  безпечної життєдіяльності під час літніх канікул в загальноосвітніх закладах району з наступних питань:

– електробезпеки,

–  безпеки дорожнього руху,

– поведінки в громадських місцях

– правила експлуатації побутових газо- та електроприладів;

– дотримання правил на транспорті, автошляхах і залізниці;

–  порядок дій при виникненні пожежі у квартирі, у лісі;

– правила поведінки на воді, поблизу водоймищ;

– порядок дій у випадку виникнення надзвичайних ситуацій;

– правила поведінки під час збирання грибів і лікарських рослин;

– правила поведінки під час грози, сильного вітру, шквалів, буревію;

– правила поведінки при зустрічі зі свійськими та дикими тваринами;

– правила поведінки під час подорожі до лісу;

– правила поведінки при виявлені розливу ртуті;

– правила поведінки при користуванні предметами побутової хімії та піротехнічними засобами;

– правила поведінки при виявлені маловідомих предметів.

Під час проведення заходів акцентувати увагу на питання забезпечення належного виховання дітей і підлітків, на безпеку життєдіяльності, зокрема  методах надання першої медичної допомоги при травмах, опіках, отруєннях.

1.7. Для проведення спортивних занять та змагань забезпечити  їх наочною агітацією з правилами безпеки та надання першої медичної допомоги і необхідним медичним обладнанням.

1.8. Привести утримання електроустановок у будівлях і спорудах об’єктів з постійним або тимчасовим перебуванням дітей відповідно до наказу Міненер-говугілля від 31.01.2011 № 36 „ Про затвердження нової редакції глави 1.7

„ Заземлення і захисні заходи від ураження електричним струмом”, „Правил улаштування електроустановок”

1.9. Вжити дієвих заходів щодо збереження життя та здоров’я дітей у місцях відпочинку, в літніх таборах, під час проведення зборів та екскурсій.

1.10. Забезпечити контроль за організацією режиму роботи в закладах освіти на період літніх канікул, проведення позапланових інструктажів зі сторожами та черговими щодо додержання правил пожежної безпеки та збереження майна.

 

  1. Зобов’язую педагогів закладів загальної середньої освіти, дошкільних навчальних закладів, відповідальних за охорону праці та організацію безпеки життєдіяльності прослухати вебінар, що проводиться в рамках Тижня безпеки дорожнього руху, який відбудеться 21 – 27 травня 2018 року в Україні, з метою кращого виконання превентивних функцій в галузі безпеки дорожнього руху та системного зниження рівня смертності та травматизму дітей та  молоді в підпорядкованих закладах освіти, відповідно до завдань нещодавно затвердженої Кабінетом Міністрів України Державної програми безпеки на дорогах, Національної програми з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді «Traffic Challenge».

Національний вебінар з безпеки дорожнього руху за програмою «Відповідальні батьки» проводиться 26-27 травня2018 року.

Посилання на online-трансляцію вебінару: http://trafficchaHenye.com.ua/frosh/online-TDancji«iin-live-5tream/

  1. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

 

       Начальник відділу освіти                                                           М.Дорош

 

 

Інспектор з охорони праці,                                                   О. Фірчук

 

Головний спеціаліст                                                          Н.Грицан

відділу освіти                                                                    

 

Юрисконсульт                                                                            К.Станько