Всеукраїнський урок про гуманне та відповідальне ставлення до тварин

Відповідно до листа МОН України від 24.09.2018 № 2.2-2526 «Про проведення Всеукраїнського уроку про гуманне та відповідальне ставлення до тварин» на початку жовтня було проведено заняття вчителями опорного закладу «Новояворівська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1»  Яворівської районної ради Львівської області  Харламовою О.О., Козакул Н.М. із учнями 7-х класів.

При підготовці та проведенні цих заходів були використані матеріали Королівського товариства захисту тварин від жорстокого поводження (Великобританія) – RSPCA.

Школярі у групах опрацьовували різноманітні завдання, а потім ділились своїми думками з товаришами.

Були обговорені такі проблеми:

  1. Як ми «використовуємо» тварин?
  2. Скласти схему, яка проілюструє причини загибелі тварин у природних умовах і в результаті діяльності людини.
  3. Скласти нотатки про догляд за домашніми тваринами (відповісти на запитання: Чому саме ця тварина? Що потрібно тварині? Фізіологічні особливості? Захворювання і їх лікування?).
  4. «Небезпечне сміття» (Що загрожує домашнім тваринам під час прогулянки, а диким тваринам в природі?)
  5. За певними критеріями оцінити своє відношення до тварин зображених на малюнках: милі, симпатичні; небезпечні, страшні; розумні; надто багато або рідкісні; надокучливі; потребують турботи; подібні на людей; шкідливі,корисні і т.д.

З деяких питань між учнями виникали дискусії. Наприклад, про тварин у суспільстві, де учні оцінили від 1 до 5 балів жорстоке або допустиме  використання тварин в певних ситуаціях: випробовування медичних препаратів і косметики, магазини домашніх тварин, корида, зоопарки, китобійний промисел, полювання, інтенсивне вирощування с/г тварин для виробництва м’яса, рибальство, розведення тварин для виробництва хутра, спеціальне виведення нових порід собак та котів, кури для виключно несення яєць … .

На закінчення було переглянуто фільм створений RSPCA, який проілюстрував жорстокість при утримання тварин і перевезенні екзотичних тварин.