Педагог позашкілля в особистісно зорієнтованому навчанні

У системі неперервної освіти чільне місце належить позашкільним закладам, бо позашкільна освіта – це цілеспрямований процес  і результат  навчання, виховання, розвитку  та  соціалізації  особистості  у вільний час.  Місія позашкільників актуалізована часом: це не лише освітня послуга, інфраструктура  дозвілля, не просто позашкільний заклад, а  спеціально організований виховний простір соціальної взаємодії, спільного буття, у якому дитині надається  можливість знайти спосіб проявити себе, що  супроводжується взаєморозвитком  і взаємозбагаченням як дитини, так і  дорослого.

У  позашкільних закладах  Яворівщини  сформована цілісна система виховання  з  формування ціннісного ставлення вихованців до суспільства та держави, у якій особливе місце посідає національно-патріотичне виховання.  Із цією  метою  13 листопада 2018 року  проведено методичний міст  на тему: «Позашкільна освіта. Проблеми, пошуки, перспективи», у якому  взяли участь  педагоги Яворівському районного та    Івано-Франківського Центрів дитячої та юнацької творчості, а також з Рави-Руського міського будинку  юнацької  творчості ( директор Товарянська  Любов Михайлівна).

Із  привітальним словом звернулася  до присутніх методист  методичного кабінету Каліцінська Галина Мирославівна, яка  наголосила, що позашкільна освіта – важлива складова частина системи освіти; загальновизнаними ознаками педагогічної кваліфікації педагога позашкільного закладу є наукова теоретична підготовка, володіння методикою проведення гурткових занять і виховних заходів.

Директор Яворівського Центру Наконечка Світлана Іванівна за- презентувала виступ на тему: «Педагог в особистісно зорієнтованому навчанні» та    поділилася  досвідом  організації  роботи  закладу.

Про роль закладів позашкільної освіти у вихованні і розвитку підростаючого покоління йшлося  в презентації  директора  Івано – Франківського Центру Гембаль Світлани Степанівни.

Учасники заходу взяли участь у дискусії, майстер-класах, що стосувалися зустрічі фахівців із теми: «Інтеграція діяльності ЗЗСО та ПНЗ щодо створення єдиного освітнього простору». Зокрема, майстер – клас із виготовлення квітів з фоамірану (керівник гуртка Шалашова Надія Миколаївна), майстер – клас  із виготовлення іграшок із сіна (керівник гуртка Малогловець Ольга Миколаївна).  Досвідом роботи щодо виготовлення прикрас з бісеру поділилась керівник гуртка  Івано-Франківського Центру Тизьо Катерина Олексіївна.

Програма  була цікавою і насиченою. На згадку про захід  гості отримали  подарунки.