Серце, запалене любов’ю…

7 грудня 2018 року, у Завадівській ЗОШ I-III ступенів вшанували пам’ять автора музики до державного гімну України — отця Михайла Вербицького в 148-мі роковини з дня його смерті.

Ми горді з того, що першою парафією отця була парафія у нашому селі Завадів з 1850 по 1852 роки.

Учні школи взяли участь у флешмобі «Його мелодія з’єднала Україну – з’єднала Схід із Заходом навік…», виклавши скрипічний ключ під музику М.Вербицького Полонез До мажор.

Творча спадщина Михайла Вербицького — одне з найцінніших надбань української культури. Він належить до яскравих представників національної композиторської школи, що сприяли у XIX столітті активному духовному злету українського суспільства.

Ще за життя Вербицький здобув визнання як талановитий музикант, творець улюблених і добре знаних хорів, солоспівів, популярної театральної музики. Михайла Вербицького високо поціновували чільні діячі української культури, зокрема Іван Франко. А один з найавторитетніших і прославлених митців України композитор Станіслав Людкевич 1934 року відзначав: “Вербицький для нас є не тільки музикантом, а й також символом нашого національного відродження в Галичині”.

Михайло Вербицький був справжнім народним композитором, котрий не лише тонко відчував настрої та мрії громадськості, а й умів своєю музикою збуджувати світлі, піднесені почуття. Саме цим пояснюється величезна популярність його творів, і в першу чергу найславетнішого — пісні-хору “Ще не вмерла Україна”, яку виконали усі присутні на святі.