Учителів громадянської освіти Яворівського району навчали як орієнтуватись в інформаційному просторі

12 лютого 2019 року методист  методичного кабінету Оксана Лазорко організувала  семінар для вчителів громадянської освіти району із теми «Світ інформації. Масмедіа. Медіаграмотність». Названа тема вивчається учнями 10 класу на уроках предмета «Громадянська освіта», який перший рік вивчається в школах.

З метою забезпечення наукового викладу названої вище проблеми  модератором заходу  була запрошена заступник директора КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Наталія Пастушенко.

Наталія Миколаївна навчала слухачів семінару, як знаходити потрібну інформацію і переконуватися у її вірогідності, як відокремлювати пропаганду від фактів і фільтрувати інформацію в ситуаціях конфлікту, як розпізнавати маніпуляцію та й інші виклики, що стоять перед нашими дітьми у величезному інформаційному просторі.

Сьогодні українське суспільство виробляє навички формування інформаційної грамотності в умовах пропагандистсько-психологічних війн. Ще зовсім недавно, до бурхливого розвитку інформаційного суспільства, актуальним був вислів Вінстона Черчилля: «Хто володіє інформацією, той володіє світом». Нині важливіше  вміти відбирати корисну для себе інформацію, знаходити новий зміст, створювати й моделювати нові меседжі, вміти розрізняти маніпуляції, критично мислити. Тому кожен школяр має мати навички критичного мислення сприйняття інформації, і у цьому в першу чергу мають допомогти вчителі громадянської освіти.