Про адміністративну відповідальність за самовільне випалювання сухої рослинності

Міським, селищним, сільським головам

 

Шановні мешканці Яворівського району!

Таке враження, що населення одержиме вірою в необхідність палити суху траву. Спалювання перетворилося мало не на священний ритуал, що передається із покоління в покоління, бо “для молодої трави?!”.

А тим часом з кожним роком в Україні зростає сумна статистика різноманітних захворювань: від різноманітних видів алергій до онкології. І люди навіть не усвідомлюють, що вбивають себе самі.

Останніми днями у зв’язку із підвищенням температурних показників почастішали випадки спалювання населенням сухої рослинності на відкритих територіях, які можуть перерости у масштабні пожежі.

Впродовж останніх днів тижня на територіях району зафіксовано  пожежі в екосистемах (горіння сухої трави на відкритій території) на загальній площі близько 10 тисяч метрів квадратних.

Найбільше пожеж сухої трави зафіксовано у Тернавицькій (загроза виникнення ДТП та сонячним батареям), Івано-Франківській (загроза будинкам), Бірківській, та Рясне-Руській (загроза загоряння торфополів), Яворівській (горіла тростина, загроза птахам) місцевих рад, а на даний час горить трава на тофополі Бердихівської сільської ради.

Таке враження, що органи місцевого самоврядування нічого не бачать і не хочуть бачити хто ці палії.

Просимо громадськість району допомогти вирахувати тих хто робить підпали в екосистемах та повідомити про це органи місцевого самоврядування, поліцію та райдержадміністрацію.

Мобільні групи працюють з населенням для недопущення самовільного випалювання сухої трави

Необдумане випалювання сухої рослинності призводить до загибелі всього живого і може спричинити лісову пожежу, яка здатна за лічені хвилини знищити не один гектар лісу. Такі пожежі швидко поширюються, особливо        у вітряні дні.

Нагадуємо, що за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків особи, винні у підпалі, несуть адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 170 гривень до 1190 гривень.

Сектор з питань цивільного захисту закликає суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, не випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, не розводити відкритий вогонь поруч із господарськими будівлями,    а також не залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.

 

Завідувач сектору з питань цивільного захисту райдержадміністрації                         В.М.Комар