Світове кафе «Майстерність учителя літератури…»

Не секрет, що позитивна атмосфера, неформальне спілкування однодумців, жива «мережа» обміну думками дозволяє отримати той максимум, який називаємо успішно проведеним методичним заходом, що сприяє творчому зростанню педагогів та мотивує до розвитку.

Формат «Світового кафе» чи найкраще підходить під вищенаведений опис, а в нашому випадку ще й для інтелектуальної рефлексії панорами-виставки педагогічних есе «Майстерність учителя зарубіжної літератури. У чому вона полягає?».

Про педагогів-авторів есе, їхні індивідуалізоване трактування теми, роздуми про місце предмета «Зарубіжна література» серед інших дисциплін у школі, бачення сучасного учня та творчу лабораторію справжнього учителя-майстра йшлося у повідомленні «Ремарка методиста…Або ще раз про майстерність учителя літератури» та наказі відділу освіти Яворівської РДА «Про підсумки панорами-виставки педагогічного есе» від 4.03.2019 №02-02/81, ознайомитися з якими можна на сайті методичного кабінету за посиланнями: (Ремарка методиста…) 

Про підсумки проведення панорами-виставки педагогічних есе

Сьогодні ж, 13.05.2019, у світлій затишній залі кафе «Орхідея» м. Новояворівська зібралися як учасники цієї методичної акції, так і охочі з когорти Школи педагогічної майстерності учителів зарубіжної літератури Яворівського району, аби почути педагогічні есе колег, їхні думки, ідеї, точки зору стосовно теми з перших уст.

Кожен автор мав можливість прочитати свою роботу чи додати коментар, а ми, учасники заходу, – отримати справжню естетичну насолоду від живого художнього слова, оригінальності та образності мислення його творців.

Компетентність педагогів-учасників панорами-виставки педагогічного есе Ганни Гірки, Тетяни Наумко, Оксани Кодан, Марії Круглій, Наталії Яремчук, Світлани Савчак, Галини Гавловської, Тамари Брушнівської, Любові Галан, Ольги Рис, Лесі Шавали, Марії Мончак, Ярослави Ходи, їх ерудиція, переплетені з вагомим особистим досвідом, сфокусували увагу присутніх на словесній моделі сучасного учителя літератури, збагатили мудрими порадами, цікавими ідеями.

Для  стимулювання активності, осмислення взаємодії між «господарями столиків» і «гостями» (за методикою «Світового кафе») учасникам заходу надано можливість наповнити зоряне небо «зірками мудрих істин», здобутими під час колективного спілкування, висловити своє ставлення до обговорюваної теми та зробити словесний подарунок один одному за допомогою прийомів  «Слово дня» та «Думка в подарунок».

Зворушливою стала і процедура нагородження, адже окрім дипломів відділу освіти Яворівської РДА, лауреати районної панорами-виставки отримали в подарунок збірку педагогічних есе «Майстерність учителя літератури…», видання якої стало можливим за фінансової підтримки Яворівської районної організації профспілки працівників освіти і науки України (голова Ярослава Кобиця).

Приємна несподіванка і знак великої пошани до праці вчителя, що культивується у Яворівському районі, додає оптимізму, бажання підвищували свій рівень та мотивує до подальших звершень.

Щиро дякуємо Ярославі Степанівні за підтримку, сердечне тепло та повсякчасну турботу про кожного освітянина!

 

P.S. Мета подібних методичних заходів – спільний пошук рецептів успішної професійної діяльності, заохочення до творчості, підтримка та надання впевненості педагогам у власних силах, можливостях… Думаємо, що це нам вдалося!

 

Оксана Майхер, методист методичного кабінету