Урок доброти

З метою захисту тварин та з ініціативи благодійного фонду «Щаслива лапа» у Прилбицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Митрополита Андрея Шептицького Яворівської районної ради Львівської області з 1 по 3 жовтня 2019 року було проведено ряд уроків на тему: «Гуманне та відповідальне ставлення до тварин».

На уроці Я досліджую світ учні 1 – А класу разом з класним керівником Мазур О. В.  працювали над темою «Як готуються тварини до зими». Учні об’єднували тварин у групи за різними ознаками, використовували різні кольори, розмальовували і вирізали різних тваринок. А ще дізналися, як запасаються на зиму тварини, які тварини зимують в теплих краях, а які сплять усю зиму. Інсценізували бесіду тварин напередодні зими, як потрібно допомогти тваринкам в лісі.

У 1 – Б класі на уроці доброти вчитель Середа С.І. розповіла дітям, що дуже часто ми забуваємо, що поряд з нами живуть вірні друзі – тварини.  Вони відданими очима дивляться на нас, очікуючи уваги і любові, співчуття і допомоги. Учні на уроці відгадували гру – вікторину «Хто? Де? Як?». У грі «Загадування бажань звіряток» школярі «перетворювалися» на звіряток і озвучували свої побажання. А в «Їдальні для тварин» у групах складали меню для своїх улюбленців.

Цікаву форму роботи вибрала вчитель 2 класу Дида Л.М. Кожна дитина на урок підготувала фото і розповідь про свою улюблену домашню тваринку. Учні розповідали про своїх котиків, собачок, хом’ячків, папуг, черепашок, кроликів, ставлення до них та опіку. Любов Михайлівна зібрала весь матеріал та оформила у вигляді презентації на тему: «Добро починається з тебе».

Вчителем 3 – А класу Шпуляр Н.І. був проведений урок з теми: «Людина починається з добра». Метою уроку було виховувати любов до тварин, повагу до вірності, відданості домашніх улюбленців, почуття відповідальності за приручених тварин. А також розуміння цінності та недоторканості іншого життя.

Учитель 3 – Б класу Юрас М.І. провела годину спілкування «Любімо братів наших менших». На занятті учні більше дізналися про тварин лісу, моря, свійських та диких тварин. Напередодні школярі малювали своїх домашніх улюбленців, фотографувались з ними. Також третьокласники переглядали мультфільм «Жив собі чорний кіт», розгадували кросворди. Вкінці уроку кожен учень висловив думку: «Чому ми повинні любити тварин».

Учитель 4 – А класу Кухарчишин Т.М. провела годину спілкування «Збережемо тварин рідного краю». На занятті учні грали в ігри «Впізнай за голосом», «Правильно чи хибно». Четвертокласники працювали в групах, парах. Відгадували загадки і складали прислів’я.

Учні 4 – Б класу разом з класним керівником Ткачовою О.В.  на уроці доброти пригадали свійських та диких тварин, птахів. Розказали про своїх домашніх улюбленців та були впевнені, що відповідають за тих, кого приручили. Четвертокласники ознайомились, з яких тварин  не можна купувати хутряних виробів. У формі гри «Так чи ні» учні давали відповіді на запитання, як потрібно поводитися з тваринами. Під час заняття дізнались, що тваринам встановлені пам’ятники по цілому світі. Вкінці заняття склали правила поводження з тваринами під назвою «Неси добро у світ природи».

Вчитель біології Мірило І.В. з учнями 5 – х класів провела урок доброти «Знай, люби, бережи». Учні змогли довідатись про те, як саме ставитись до молодших своїх друзів. Діти прослухали оповідання про пташок, знайшли правильні рішення щодо ставлення до тварин. Також вчитель ознайомила дітей з Червоною книгою України. Наголосила, які тварини потребують особливої уваги та нашої опіки. Звучали загадки, прислів’я про тварин, в ігровій формі проаналізували наше ставлення до домашніх тварин.

Вчитель біології Західна М.В. у 7 класі провела урок на тему: «Вони потрібні природі і нам». Особлива увага була звернена на тварин, які найчастіше потерпають від людей, особливо дітей. Ці тварини – це земноводні: різні види жаб, а також комахи, особливо мурашки, мурашники яких бездушно і часто руйнуються. Діти підготували цікаві розповіді про користь цих тварин у природі і необхідність їх збереження. Крім цього було звернено увагу дітей на милосердне ставлення до всіх тварин, які нас оточують у повсякденному житті.

Волошин Г.Р., вчитель біології, провела урок у 8 класі «Тварини та закони» в ігровій формі. Під час заняття восьмикласники переглянули відеоролики щодо гуманного ставлення до тварин. Вони усвідомили, що відповідальність покладається на людину в разі знущання над твариною.