Компетентнісний підхід: ідеї для втілення на уроці

На запит адміністрації Коханівської ЗОШ І-ІІ ступенів 29 жовтня 2019 року методист методичного кабінету Оксана Майхер провела семінар-тренінг «Компетентнісний підхід як основний напрям модернізації сучасного освітнього простору».

Вивчали питання компетентнісного підходу, його значення та переваги, потенціал навчальних предметів для розвитку ключових компетентностей школярів, роль учителя як організатора освітньої діяльності з безліччю можливостей. Педагогів також цікавило як використовувати різноманітні форми й методи навчальної діяльності, створювати на уроці такі ситуації, які дають можливість кожному учневі проявити ініціативу, самостійність.

Працюючи в інтерактивній взаємодії, учасники тренінгу осмислювали поняття, окреслювали етапи компетентнісно орієнтованого уроку, аналізували сильні та слабкі сторони процесу підготовки вчителя до такого уроку, працювали з таблицями «Індикатори НУШ на уроці», обмінювалися думками.

Рефлексивні вправи дали можливість присутнім констатувати, що для того,  аби компетентнісний підхід повною мірою став реалією педагогічного процесу, потрібно бачити нові способи роботи, вийти за традиційні межі сприйняття предмета, частіше впроваджувати інтеграційні, презентаційні методики, інтерактивні технології та техніки особистого вкладу здобувачів освіти.

Переконані, що педагогічний колектив Коханівської ЗОШ якнайуспішніше втілюватиме ідеї компетентнісного підходу на практиці, адже цей сучасний освітній орієнтир надає неабиякий імпульс для творчості, є передумовою самовиховання, розвитку індивідуального стилю педагогічної діяльності, мотивує до постійного підвищення професійної компетентності.

Оксана Майхер, методист методичного кабінету