Серпнева зустріч керівників Яворівщини

У невимушеному, новому форматі відбулася 26 серпня 2020 року традиційна серпнева нарада керівників загальної середньої освіти, дошкільних та позашкільних установ Яворівщини через платформу «ZOOM».    Із початком нового 2020/2021 навчального року привітав  присутніх Володимир Сичак, голова Яворівської районної ради, підкресливши пріоритетність освіти як визначального фактора суспільного розвитку. Своєю невтомною працею директори закладів освіти району здійснюють постійний пошук найкращих шляхів розв’язання освітянських проблем, формують нове покоління громадян, передаючи кожній молодій людині неоціненний скарб високої освіченості, багатої духовності та прагнення змінювати на краще своє життя і долю своєї країни.

Зворушливим було вітання Валентини Загреви, начальника управління Державної служби якості освіти у Львівській області, із побажаннями педагогам міцного здоров’я, родинного благополуччя, творчої наснаги і великого людського щастя, нових вагомих здобутків на освітянській ниві, успіхів, оптимізму і впевненості у завтрашньому дні.

Про забезпечення необхідних умов функціонування і розвитку системи загальної середньої освіти в районі в 2020/2021 навчальному році доповів Володимир Байда, начальник відділу освіти, який проаналізував результати діяльності керівників навчальних закладів району та визначив першочергові завдання освітньої галузі в умовах Нової української школи та  адаптивного карантину на цей навчальний рік.

Ольга Фірчук, завідувач методичного кабінету, висвітлила питання  організації освітнього процесу в ЗЗСО району за складеними регламентами, використання різних моделей навчання. Виклики світового рівня зможуть подолати лише освічені, високоорганізовані колективи, а тому слід розробляти чіткі плани і бути готовими до різних сценаріїв навчання. Школам  запропоновано таку структуру 2020/2021 навчального року:
І семестр – 01.092020 – 24.12.2020;
ІІ семестр – 11.01.2021 – 28.05.2021.
Канікули: осінні – 26.10. – 01.11.2020;
зимові – 28.12.2020 – 10.01.2021;
весняні – 23.03. – 28.03.2021;
великодні – 29-30 квітня 2021 року.

Доповідач  наголосила на тому, що кожна школа має різну наповнюваність класів, у кожному ЗЗСО різні умови, тому організація освітнього процесу не буде однаковою. Разом із тим, організовуючи з 1 вересня навчання, маємо враховувати такі моменти: визначення прогалин у навчанні школярів, навчальні плани – варіативні, програми – гнучкі, додаткові консультації для учнів, шкільний розклад – адаптивний. Ольга Фірчук визначила алгоритм роботи керівника закладу. Як навчати учнів з огляду на карантин – головне з методичних рекомендацій завідувача методичного кабінету.

Про роль профспілкових організацій у вирішенні питань трудових відносин, оплати праці та відпочинку працівників під час карантину йшлося у виступі Ярослави Кобиці, голови Яворівської організації профспілки працівників освіти та науки України.

Директори закладів ЗЗСО району взяли активну участь в обговоренні вищеназваних питань.

Марія Пономарьова, методист методичного кабінету