Професійна компетентність педагога: критерії, шляхи формування, моделі

Центр професійного розвитку педагогічних працівників Яворівської міської ради принципово змінює та оновлює механізми науково-методичного супроводу та  підвищення професійної компетентності педагога.

В пріоритеті – розробка програм та проведення курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників відповідно до договору з КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти».

Фаховий підхід, компетентнісна модель та практична спрямованість підвищення кваліфікації при ЦПРПП ЯМР має великий запит серед освітянських спільнот Яворівщини.

8 та 11 лютого 2021 року вчителі зарубіжної література та педагогічні працівники освітньої галузі «Мистецтво» закладів освіти Яворівської міської ради розпочали навчання за програмами «Новаційна парадигма розвитку професійної майстерності учителя зарубіжної літератури» та «Розвиток професійної компетентності педагога у контексті реформування освітньої галузі» (розробник програм та куратор груп Оксана Майхер).

На занятті йшлося про реалії та перспективи професійного зростання педагога,освітні можливості сучасного вчителя для самовдосконалення і самореалізації, важливість особистого усвідомлення необхідності неперервного педагогічного розвитку, власного розуміння того, що необхідні зміни в освіті відбудуться лише завдяки їхній небайдужості, вмотивованості та фаховій компетентності.

Проєктуванню індивідуальної освітньої траєкторії професійного розвитку педагогів,на нашу думку, сприятимуть також інтерактивні дошки«Професійний розвиток учителів зарубіжної літературиЯворівщини» https://padlet.com/oksanamajher7/teacher2020 та «Професійний розвиток педагогів освітньої галузі «Мистецтво» https://padlet.com/javoriv/mustecztvo2021.

Курси підвищення кваліфікації–2021 тільки розпочалися. Попереду багато дистанційних зустрічей в онлайн та oфлайн-форматах, цікавих тем, компетентнісно спрямованої практики, що сукупно, сподіваємося, стануть системотвірним складником набуття необхідних професійних компетентностей.

 

Оксана Майхер, консультант ЦПРПП