Важливе для працівників сфери дошкілля від МОН №5

Вітаємо, колеги!

Це Міністерство освіти і науки України з добіркою цікавих можливостей для працівників сфери дошкільної освіти та найважливіших новин, які стосуються дошкілля. Сьогодні читайте про методичні рекомендації до БКДО, безпеку дітей в інтернеті, методику ECERS-3, а також про інші новини та можливості.

Тож починаємо!

БЕЗПЕКА ДІТЕЙ У ЦИФРОВОМУ ПРОСТОРІ

Інтернет сьогодні є не лише важливим джерелом інформації, але й способом комунікації, який нівелює перепони для спілкування. Через глобальний вплив COVID-19 діти проводять дедалі більше часу в інтернеті. Не кожна дитина і доросла людина в Україні володіє достатнім рівнем знань щодо ризиків у цифровому середовищі та навичками безпечної поведінки в інтернеті.

Для підвищення обізнаності вчителів, керівників закладів освіти, батьків та дітей МОН розробило рекомендації для проведення профілактичних заходів щодо користування інтернетом. У них міститься, зокрема, інформація про можливі загрози, які поширюються через соціальні мережі та методи запобігання ним. Рекомендації завантажуйте за цим посиланням.

БАЗОВИЙ КОМПОНЕНТ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ: МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Базовий компонент дошкільної освіти (БКДО), що є Державним стандартом дошкільної освіти в Україні, було затверджено 12 січня 2021 року. Нова редакція документа дозволить продовжити реформу дошкільної освіти з урахуванням наступності між закладом дошкільної освіти та загальної середньої освіти.

Міністерство освіти і науки України розробило методичні рекомендації до оновленого БКДО. Вони створені, щоби надати допомогу педагогічним працівникам закладів дошкільної освіти для впровадження в освітній процес Стандарту. У них, зокрема, є конкретні практики, вправи та приклади різноманітних видів діяльності, що допоможуть сформувати необхідні компетентності у дошкільнят. Методичні рекомендації можна завантажити тут.

СОЦІАЛЬНА ТА ФІНАНСОВА ГРАМОТНІСТЬ ДЛЯ ДОШКІЛЬНЯТ

Міжнародна програма «Афлатот» для дітей віком від 3 до 6 років пояснює малюкам основи бюджетування власних коштів, вчить бути ощадливими та допомагає дошкільнятам усвідомити їхній потенціал. Виховання соціально відповідальних та освічених у фінансовій сфері дітей у майбутньому робить їх спроможними змінити власне життя та світ довкола на краще. Це також збільшує шанс кожної дитини на успішне й щасливе майбутнє.

17 березня символ програми – вогняна кулька Афлатун – відзначила день народження. Привітання від Афлатуна для дошкільнят можна переглянути тут, а корисні матеріали із фінансової грамотності для наймолодших – за цим посиланням.

КОРИСНІ МАТЕРІАЛИ: ECERS-3 У ЩОДЕННІЙ РОБОТІ ДИТСАДКА

ECERS – міжнародна методика з оцінювання дошкільного освітнього середовища, описана у форматі шкали. Ця методика зосереджена на умовах для розвитку дитини, навколо інтересів якої побудоване оцінювання. ECERS-3 є не тільки інструментом з оцінювання якості освітнього процесу в дитсадках, але й може стати підручним помічником в організації повсякденного життя садочка.

Експертки Команди підтримки реформ Міністерства освіти і науки України підготували черговий матеріал щодо використання методики на практиці. У ньому йдеться про взаємодію між однолітками, заохочення дітей до творчості, музики, руху та вивчення природи й науки з дошкільнятами. Завантажити матеріал можна за посиланням.

КОНКУРС ЛИСТІВОК «ДЕНЬ ВОДИ» ВІД ЮНІСЕФ

22 березня відзначається Всесвітній день води. Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ Україна) запрошує батьків та дітей віком від 4 до 12 років зобразити, як вони бачать значення та роль води у своєму житті.

Напередодні Дня води ЮНІСЕФ пропонує батькам поговорити з дітьми про роль та значення води у їхньому житті й зробити творчу роботу на цю тему. Це може бути малюнок, плакат, аплікація, колаж (чи може навіть скульптура або ж інсталяція). Не так важлива форма роботи, як спілкування та спільна творчість з дитиною! Докладніше про конкурс – тут.

Відібрані роботи буде опубліковано у соціальних мережах ЮНІСЕФ в Україні 22 березня та на глобальних каналах Дитячого фонду ООН. Щоби взяти участь у конкурсі, надішліть фотографію дитини з творчою роботою або зображення самої роботи через коротку форму https://forms.gle/zWRq5BTYs4m9rqnt9.

ПОРАДИ ПЕДАГОГАМ: 5 КНИГ ПРО ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ

Емоційний інтелект – здатність усвідомлювати свої емоції, контролювати і справлятися зі своїми почуттями. Багатьох дітей замало навчають приділяти увагу власним переживанням, а дорослі подекуди всерйоз не зважають на почуття малюків. Це призводить до низки негативних емоційних станів, які може проживати дитина.

Перебуваючи у стані емоційного перевантаження, у поєднанні з невмінням висловлювати емоції та керувати ними, дитина може бути роздратованою, скутою, негативно реагувати на оточуючих, замикатися у собі. Щоби краще розуміти та допомогти дітям опанувати бурю емоцій, експертки Команди підтримки реформ МОН пропонують 5 книг про емоційний інтелект. Переглядайте список і короткий зміст книг за посиланням.

МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ПЕДАГОГІВ ТА УПРАВЛІНЦІВ

  • Серія коротких відео про гіперактивний розлад з дефіцитом уваги (ГРДУ) від Центру здоров’я та розвитку «Коло сім’ї». ГРДУ є одним з найбільш поширених розладів психологічного розвитку – він зустрічається у близько 5% дітей та 3% дорослих. Це означає, що чи не в кожній групі або класі є дитина з ГРДУ. Ключовими симптомами цього розладу є порушення самоконтролю та саморегуляції, які є обумовлені біологічними особливостями мозку, і спричиняють проблеми у сфері регуляції поведінки, уваги, емоцій та імпульсів. У відеороликах йдеться про міфи й правду щодо ГРДУ, допомогу дорослих дітям із цим розладом та його діагностику. Переглядати їх можна за посиланням.
  • Вебінари про дошкілля від спільноти активних освітян «Всеосвіта» – це серія відеороликів про роботу із малечею, які доступні до перегляду усім охочим. У вебінарах експерти розповідають, зокрема, про фізичний, творчий та мовленнєвий розвиток дошкільнят, готовність до школи, соціальні навички та психічне здоров’я малюків тощо. Дивіться більше ніж 50 вебінарів тут.

ОПИТУВАННЯ ЮНІСЕФ:
ЯК ОСВІТЯНИ СТАВЛЯТЬСЯ ДО ВАКЦИНАЦІЇ ВІД COVID-19?

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) проводить опитування, щоб дізнатися думку освітян про вакцинацію від COVID-19 та краще зрозуміти, якої інформації їм не вистачає.

Анкета складається з трьох розділів: ставлення до вакцинації, інформація про вакцинацію, інформація про вас.

Для заповнення анкети вам знадобиться близько 10 хвилин. Дані збираються анонімно і не передаватимуться третім особам.

Опитування – за посиланням: forms.gle/z9t7W15E8prr8iNh8.

Будемо вдячні, якщо матимете змогу заповнити анкету і передати її для заповнення своїм колегам-освітянам!

РІК РОБОТИ УРЯДУ В ГАЛУЗІ ОСВІТИ

Рік тому, в березні 2020 року, було сформовано новий склад Кабінету Міністрів під керівництвом Дениса Шмигаля. Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет розповів про основні досягнення МОН за цей період. Зокрема, важливим досягненням МОН 2020 року у сфері дошкільної освіти є розробка і затвердження нової редакції Базового компонента дошкільної освіти. Також минулоріч було створено 13 268 місць у закладах освіти для дошкільнят. Ознайомитись з усіма здобутками можна на сайті МОН за цим посиланням.

На сьогодні все! Дякуємо, що читаєте нашу добірку новин та корисних матеріалів.

Отримувати цю розсилку – справа виключно добровільна. Якщо ви НЕ ХОЧЕТЕ її читати, будь ласка, дайте знати у цій формі за посиланням.

Якщо ж ви знаєте колег, які теж хотіли би отримувати такі листи, надішліть їм для заповнення посилання на анкету – https://forms.gle/g25BuZ47ntL8TiBYA.

З любов’ю
команда Міністерства освіти і науки України