Надзвичайно важливе уміння на сучасному етапі розвитку суспільства –  уміння критично мислити, об’єктивно оцінювати різноманітні явища, процеси, події. Як розвинути в учнів критичне мислення було предметом обговорення з вчителями географії у рамках проходження курсів підвищення кваліфікації. З педагогами опрацьовано методи та технології, які сприяють мотивації учнів, інформаційній грамотності (розвиток здатності до самостійної аналітичної та оцінювальної роботи з інформацією), культури мовлення та соціальної компетентності. Значна увага була приділена доцільності вибору методів та технологій на різних етапах уроку (виклику, осмислення та рефлексії).

Також ознайомлено педагогів з основними положеннями Державного стандарту базової середньої освіти, розглянуто ключові компетентності, якими мають оволодіти школярі після закінчення кожного з двох циклів – адаптаційного (5-6 класи) і базового предметного навчання (7-9 класи),  наскрізні вміння  та вимоги до обов’язкових результатів навчання учнів у природничій освітній галузі.

Вчителям було дано можливість ознайомитися із платформою графічного дизайну, яка дозволяє користувачам створювати графіки, презентації, афіші, відео та інший візуальний контент, Canva. Сервіс пропонує широкий асортимент зображень, шрифтів, шаблонів та ілюстрацій, який можна використати у своїй роботі. Готові презентації можна завантажити на ПК чи мобільний телефон, перетворити на відео (слайди гортаються автоматично) та імпортувати у Google Classroom, що дуже зручно для вчителя.

Висловлюю вдячність Лілії Дутко та Оксані Мельнічук за співпрацю.

 

Лідія Щудлюк, консультант