27, 28 травня та 02 червня 2021 року для вчителів української мови та літератури ЗЗСО Яворівської територіальної громади проведені  заняття в рамках курсів підвищення кваліфікації з теми «Інтеграція медіаграмотності в предмети «Українська мова і література». Організатор заходів –  КУ ЯМР  «ЦПРПП» (директорка Ольга Фірчук). Цього разу філологи підвищували свій професійний та фаховий рівень з Наталією Пастушенко, заступницею директора з наукової роботи, кандидаткою педагогічних наук, доценткою кафедри гуманітарної освіти КЗ ЛОР «ЛОІППО». Висока науковість, глибока ерудиція і водночас доступність викладу модераторки Наталії Миколаївни допомогли вчителям пізнати ефективні шляхи інтеграції медіаграмотності в предмети шкільного курсу, адже з вересня 2022 року педагоги впро-ваджуватимуть новий Державний стандарт базової освіти, який розпочне входження п’ятих класів у Нову українську школу.

Сьогодні діти перебувають у полоні  інтернету, який переповнений найрізноманітнішою інформацією. Але, на жаль, вона не завжди правдива і не виховує естетичних смаків, поступає хаотично й одночасно, розповсюджується швидко. Завдання вчителів – навчити дитину критично оцінювати ту інформацію, яку вона отримує від медіа. Для цього є різні способи, один із них – це саме інтеграція медіаграмотності в навчальні предмети. Наталія Пастушенко продемонструвала слухачам ефективні шляхи, які можуть допомогти у вирішенні цієї проблеми, а саме: розвиток критичного мислення учнів, аналіз медіаповідомлень, робота з токсичним контентом, візуальні джерела та візуалізація, пошук і перевірка інформації, проведення паралелей між процесами чи явищами у предметі і міжмедійними, інформаційними процесами, створення власних медіаповідомлень/медіапродуктів, тексти про медіа для аналізу.

Здобуті знання вчителі зможуть використати під час проведення уроків. Як конкретну допомогу  Н.Пастушенко запропонувала для використання кон-спекти до таких занять з учнями.

Педагоги під час рефлексії дали високу оцінку викладу матеріалу, зробленого модераторкою.

 

Ольга Фірчук, директорка КУ ЯМР «ЦПРПП»