Підвищуємо якість освіти через науковий підхід до складання основних документів ЗДО

25 жовтня 2021 року директором комунальної установи Яворівської місь-кої ради  «Центр професійного розвитку педагогічних працівників»  Фірчук О.М.  для 26 керівників закладів дошкільної освіти Яворівської та Новояворівської громад  одночасно у змішаній формі (очно та дистанційно на платформі ZOOM) проведено друге заняття курсів підвищення кваліфікації з  тем «Розроблення стратегії розвитку закладу дошкільної освіти» та  «Створення Положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти».

О.Фірчук наголосила, що важливою частиною роботи директора як менеджера є формування стратегічного бачення розвитку школи. Стратегічне управління — це безперервний процес. Тому кожен колектив повинен  розробити Стратегію розвитку закладу освіти, яка дасть можливість визначити напрями руху закладу освіти для досягнення основної мети — забезпечення якості дошкільної  освіти. До завдань такого планування входить визначення змісту, методів, засобів та форм діяльності в майбутньому, а також і проміжні результати.

Стратегічне управління закладом дошкільної освіти реалізується через розбудову внутрішньої системи забезпечення якості освіти та стратегічне планування. Перше дозволяє вивчати та оцінювати освітній процес як систему, а друге — визначити напрями діяльності в середньостроковій і довгостроковій перспективі. Відображаються ці напрями у Положенні про внутрішню систему забезпечення якості освіти та Стратегії розвитку закладу освіти. Тому важливим  завданням для управлінців ЗДО і їх колективів є науковий  і, разом з тим, практичний підхід до складання цих документів.