Важливе для працівників сфери дошкілля від МОН №22

Вітаємо, колеги!
Це Міністерство освіти і науки України з добіркою актуальних можливостей для освітян та найважливіших новин, які стосуються дошкілля. Сьогодні читайте про освіту в умовах пандемії, організацію діяльності закладів дошкільної освіти, цілепокладання в роботі педагогів, а також про інші новини та можливості.
Тож почнемо!
РАННІЙ РОЗВИТОК КОЖНОЇ ДИТИНИ ВІД НАРОДЖЕННЯ – ПРІОРИТЕТНИЙ НАПРЯМ СПІВПРАЦІ МОН ТА ЮНІСЕФ
9 листопада 2021 року відбулась зустріч заступниці Міністра освіти і науки Віри Рогової з регіональним радником Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) з питань освіти Пармосіве Боббі Сообрайаном.
Метою зустрічі стало обговорення планів діяльності Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні на 2022-2027 роки, національних та регіональних пріоритетів у освіті, діяльності шкіл в умовах пандемії.
Учасниками зустрічі визначено пріоритетні напрями співпраці, зокрема:
  • розвиток інклюзивної освіти, зокрема підтримка розроблення та імплементації Національної стратегії освіти осіб з особливими освітніми потребами;
  • розроблення та впровадження державної політики щодо раннього розвитку кожної дитини від народження;
  • цифрова трансформація освіти та розвиток дистанційного навчання;
  • комунікаційна підтримка трансформацій освітнього сектору та створення безпечних умов для всіх учасників освітнього процесу.
Дізнавайтеся деталі за посиланням.
ЯК ЗРОБИТИ ЦИФРОВИЙ СВІТ ДРУЖНІМ ДО ДІТЕЙ
У межах проєкту, що реалізується Всеукраїнським громадським центром «Волонтер» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, розроблено короткий посібник з медіаграмотності. Поради, які містяться у ньому, особливо актуальні в часи онлайн-навчання через пандемію COVID-19.
Для дітей онлайн-світ стає майданчиком, де можна пограти в ігри, завести друзів, обговорити домашні завдання, знайти інформацію, залишатися на зв’язку. Як і на будь-якому майданчику, діти можуть стикнутися з небажаною поведінкою, вульгарною лексикою, потрапити в небезпечну компанію. У реальному світі ми оберігаємо дітей, звертаючи їхню увагу на небезпеки, вчимо, як можна захистити себе від них – ми встановлюємо правила, яких діти повинні дотримуватися. В онлайн-світі, з його віртуальністю, вседоступністю та анонімністю, вміння оберігати дітей від небезпек є не менш важливим. Діти мають бути захищеними, але водночас мати доступ до корисних можливостей Інтернету.
Завантажуйте та читайте матеріал тут.
КУРС ПРО МИСТЕЦТВО ДЛЯ ДІТЕЙ: ТРИ ВІДЕОЗАНЯТТЯ
Педагоги  YouTube-каналу «Пташеня. Дитячий простір» пропонують познайомити дітей з трьома основними жанрами живопису (портретом, пейзажем та натюрмортом) за допомогою простих вправ. Для виконання завдання потрібно підготувати простий олівець, пензлик, банку для води, листок А4 та дзеркальце.
Відеозапис майстер-класу можна знайти за посиланням.
ЯК ПОВЕРНУТИСЯ ДО РОБОТИ ПІСЛЯ ВІДСТОРОНЕННЯ
ЧЕРЕЗ ВІДСУТНІСТЬ ЩЕПЛЕННЯ
З 8 листопада 2021 року від роботи відстороняють працівників низки сфер, зокрема освітян, які ухиляються або відмовляються від щеплення проти COVID-19. Повернутися до виконання своїх професійних обов’язків після відсторонення можна вже після першої дози вакцини проти COVID-19.
Про алгоритм розповів головний санітарний лікар країни Ігор Кузін, шукайте інформацію тут.
На сьогодні все! Дякуємо, що читаєте нашу добірку новин та корисних матеріалів.
Отримувати цю розсилку – справа добровільна. Якщо ви НЕ ХОЧЕТЕ її читати, будь ласка, дайте знати у цій формі за посиланням.
Якщо ж ви знаєте колег, які теж хотіли би отримувати такі листи, надішліть їм для заповнення посилання на анкету – https://forms.gle/g25BuZ47ntL8TiBYA.
З любов’ю
команда Міністерства освіти і науки України