Вивчаємо нові вимоги до ведення документації закладу освіти

Директорка комунальної установи Яворівської  міської ради « Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Ольга Фірчук 25 січня 2022 року провела семінар для заступників керівників ЗЗСО Яворівської ТГ з питань дотримання вимог Національного стандарту ДСТУ 4163:2020 «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації» до ведення ділової документації.

Учасники семінару спілкувалися про алгоритм роботи з новим ДСТУ 4163:2020 та зміни в оформленні документів.

Сферою застосування ДСТУ 4163:2020, на відміну від ДСТУ 4163:2003, є організаційно-розпорядчі документи незалежно від носія інформації, тобто стандарт визначає склад і зміст постійної інформації реквізитів для організаційно-розпорядчих документів незалежно від носія інформації (паперовий, електронний). ДСТУ 4163:2003 не визначав  процеси створення та обігу електронних організаційно-розпорядчих документів.

Новими є вимоги до складу довідкових даних про юридичну особу, а саме деталізація складу реквізитів поштової адреси – встановлено чітку послідовність реквізитів: назва вулиці, номер будинку, номер корпусу чи офісу (за потреби), назва населеного пункту, району, області, поштовий індекс.

Важливим є закріплення в ДСТУ 4163:2020 вимоги щодо відповідності місця складення документа найменуванню населеного пункту , написання прізвища великими літерами, посилена увага до правильного використання кличного та давальних відмінків в адресаті та зверненнях до осіб.

Наголошувалося і на тому, що залишається чинною Інструкція з діловодства у закладах загальної середньої освіти,  що затверджена наказом МОН України 25.06.2018  № 676, що кожен заклад освіти має вести документацію відповідно до розроблених та затверджених номенклатури справ і  Інструкції з діловодства.