Запропонували педагогам дошкілля організовувати освітній процес дистанційно на платформі Сlass Dojo

Після «гарячих» дискусій з директорами ЗДО Яворівської ТГ, консультацій з творчими, ерудованими вчителями інформатики, зокрема Надією Манько, консультантом КУ ЯМР «ЦПРПП» Оксаною Мельнічук, працівники відділу освіти Яворівської міської ради та комунальної установи «ЦПРПП» запропонували педагогам дошкілля організовувати освітній процес дистанційно на платформі Сlass Dojo, одночасно використовуючи матеріали   дитячого онлайн-садка НУМО з розвивальними відеозаняттями, який запустили ЮНІСЕФ разом із Міністерством освіти й науки України для дітей 3–6 років.

Хоча ClassDojo насамперед розрахований на вчителів початкової та середньої школи, та цю платформи вихователі ЗДО м.Яворова уже почали активно використовувати для своїх вихованців, адже яскраві кольори, симпатичні аватари, кумедні персонажі привертають увагу дітей, мотивують до виконання завдань, які надсилають педагоги. Звісно, без батьків це зробити неможливо, оскільки дошкільнята ще не вміють читати. Проте мамі чи татові треба лише озвучити завдання, а діти їх виконують залюбки самостійно. Тут уже виховуються й елементи академічної доброчесності: коли ти робиш все своїми руками, використовуючи  розумові здібності,  творчість,  наполягли-вість, працелюбність.  Важливо, щоб батьки лише спрямовували, а дитина працювала так, як уміє і може. І хай це буде не зовсім досконала робота, але вона буде найкращою.

ClassDojo – це закрита освітня соцмережа, розроблена британськими вчителями та IT-технологами й має високий ступінь захисту особистих даних. Принцип роботи  зручний: вихователь реєструється на платформі, створює свій «Клас», додає дітей та їх батькам розсилає покликання на «Клас». Разом з тим, рекомендуємо педагогам надсилати в «Клас» і покликання на проведення онлайн зустрічей на платформі «Zoom». Заняття, у разі згоди батьків, проводяться з дітьми молодшого та середнього дошкільного віку не більше 10 хвилин,  старшого дошкільного віку – 15 хвилин.  Такі зустрічі  дуже ефективні, бо діти потребують бачити своїх вихователів, які можуть їх психологічно підтримати.

Навчання для педагогів ЗДО  проводить консультант КУ ЯМР «ЦПРПП» Оксана Мельнічук в очному режимі. Після занять є багато питань, які вирішуються шляхом надання індивідуальних консультацій. Робота триває.

Ось так стараємося в цей важкий для українців період ефективно використати віртуальні технології та мобільні платформи для навчання та виховання наших дітей.