Впровадження НУШ у 5-их класах: проблеми та шляхи їх вирішення

У непростих умовах воєнного стану заклади освіти Яворівської ТГ продовжують освітній процес. Особливо складно працювати вчителям, які викладають у 5-их класах НУШ. Педагоги базової школи мають втілювати ідеї реформи, яку успішно проведено в початковій ланці.

Розуміючи ці виклики, працівники комунальної установи Яворівської міської ради «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» надають всебічну допомогу освітянам з питань впровадження НУШ в 5-их класах.

Упродовж січня 2023 року проводяться навчання для педагогів з питань оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти 5-х класів. Зокрема проведено вебінар з керівниками ЗЗСО та семінар із заступниками директорів з навчально-виховної роботи. До участі в заходах  (через відеозв’язок) була запрошена Барна Марія Михайлівна, завідувачка кабінету координації впровадження НУШ і моніторингу, кандидатка педагогічних наук, доцентка. Марія Михайлівна розповіла присутнім про своє бачення щодо здійснення та фіксації оцінювання і складання навчальних програм разом з календарно-тематичним плануванням з математики, української мови. Присутніх зацікавили висловлені ідеї, які є  нестандартними і спрямовані на прозорість та об’єктивність оцінювання школярів.

Жвава дискусія відбулася під час вебінару директорів ЗЗСО. Директорка КУ ЯМР «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Фірчук Ольга Миколаївна дала рекомендації щодо оцінювання результатів знань п’ятикласників та ведення записів у класних журналах. Треба зауважити, що директори висловлювали різні думки, оскільки Міністерство освіти та науки акцентує увагу на тому, що заклади освіти мають право на свободу вибору форм, змісту та способів оцінювання за рішенням педагогічної ради. Тому остаточну ухвалу приймають саме педагогічні ради ЗЗСО.

Це перший рік впровадження НУШ в базовій школі, тому він буде нелегким. Очевидно, що не всі рішення матимуть ефективний результат, але такі кардинальні кроки в зміні підходів до освітнього процесу повинні допомогти створити справді цікаву для учнів школу.