Фізкультура для  покоління Z: як зробити  уроки  цікавими

Сучасні діти змінили ігри на подвір’ї   на спілкування в месенджерах, а м’яч — на смартфон. За таких умов уроки фізкультури мають додаткову місію — не просто двічі-тричі на тиждень змушувати школярів рухатися, а й заохотити  та призвичаїти  їх до фізичної активності, здорового способу життя та піклування про своє тіло.

Самі ж діти зазвичай не дуже мотивовані фізично вдосконалюватися. Аби сучасні школярі захотіли займатися спортом, педагогам потрібно докласти зусиль: змінювати методику, вчитися новому та прислухатись до своїх вихованців. Як саме це слід робити  на  сучасних уроках фізичної культури обговорили  вчителі  фізичного  виховання Яворівської ТГ на  семінарі,  який  відбувся  30 квітня 2023 року  під керівництвом консультанта КУ ЯМР ЦПРПП  Лілії  Дутко. Було  розглянуто питання  реалізації  компетентнісного підходу на уроках фізичної культури,  а  це нові зміни в організації освітнього процесу, поєднання традиційних й інноваційних методів, форм навчання здобувачів освіти.

Педагогів ознайомлено з  досвідом вчителя фізичної культури Вінницького ліцею №26, консультанта КУ «Центр професійного розвитку Вінницької міської ради», президента української федерації «Спорт заради розвитку», національним тренером з питань розвитку партнерства в спорті заради соціальних змін Олексієм Качаном. Для дітей О. Качан  робить казкову фізкультуру з іграми різними. «Сучасний урок фізкультури повинен дивувати, і такий урок є ефективним», — розповідає Олексій Качан. Два роки   він   веде  проєкт «цікава фізкультура», на якому пропагує фізкультурну оздоровчу систему. Весь інвентар для цього виготовляє  сам.

Вчителі фізичної культури  дізналися про можливості використання на своїх уроках різноманітних форм, методів та технологій взаємодії зі школярами; розглянули креативні ідеї застосування різноманітного модифікованого інвентарю, тілесної перкусії, тренінгових вправ та ігрових технологій; дізналися про співпрацю з міжнародними партнерами у проєктній діяльності. Педагоги зможуть  використовувати матеріали «Цікавої фізкультури» для оновлення та урізноманітнення роботи, а також підвищення зацікавленості учнів до проведення уроків фізкультури в Новій українській школі.

                                         Консультант   Лілія  Дутко