Семінар-практикум вчителів біології та хімії Яворівської ТГ в Яворівському національному природному парку

19 березня 2024 року у приміщенні Яворівського національного природного парку для вчителів біології та хімії Яворівської ТГ проведено семінар-практикум «Природа не терпить неточностей і не прощає помилок».
Христина Гащук, провідний фахівець з екологічної освіти Яворівського НПП, виступила перед педагогами на тему “Екоосвітня діяльність Яворівського НПП”. Вчителі віртуально ознайомилися з екостежками «Верещиця», «Стежка Івана Франка», «Головний Європейський вододіл» та «Крехівські святині». Крім цього, п. Христина наголосила на наявності відпочинкового осередку «Оселя Розточчя» в урочищі Мочари (село Дубровиця), де живуть нащадки диких коней – тарпанів, звернула увагу на наявність рекреаційних водойм на Верещиці, розповіла про відпочинковий осередок «Козулька» (село Крехів).
Оксана Годованець, заступник начальника відділу рекреації та екологічної освіти Яворівського НПП виступила з доповіддю на тему “Застосування природотерапії з метою оздоровлення”. П. Оксана провела релаксацію, детально ознайомила присутніх з такими методами природотерапії як аеро-, ігро-, анімало-, іпо-, апі-, фіто-, арт-, аромо-, звуко-, орніто-, кольоротерапія. Відмітила, що саме методи природотерапії позбавляють депресії, страхів та тривоги, сприяють підвищенню імунітету та витривалості, покращенню пам’яті та уваги, профілактиці алергій тощо.
Ірина Любинець, начальник науково-дослідного відділу Яворівського НПП, провела захоплюючий майстер-клас “Сам собі флорист”. Педагоги творили композицію із рослин-сукулентів. П. Ірина наголосила на важливості вибору грунту, поєднання рослин, впливу світла, вологості та температури зовнішнього середовища на ріст рослин-сукулентів.
З великим зацікавленням вчителі відвідали «музейні» кімнати, у яких розміщені археологічні знахідки від стріл скіфів ранньої доби VІІІ-VІ століття до нашої ери, ранньої й пізньої доби Київської Русі, Першої та Другої світових війн до сьогодення, які зібрав і передав Яворівському НПП Віталій Гавгун, житель смт. Івано-Франкове, який присвятив пізнанню історії Янівського краю десятки років виснажливої доброчинної праці.
Семінар-практикум збагатив педагогів практичними навичками та вміннями у роботі з дітьми щодо розвитку компетентності у галузі природничих наук, техніки і технологій, екологічної, громадянської та соціальної компетентностей. Кожен учасник семінару почерпнув для себе багато цікаво та корисного.
Щира подяка працівникам Яворівського НПП п. Оксані, п. Христині та п. Ірині за можливість збагатитися знаннями з питань екологічної освіти. Надіємось на подальшу співпрацю. Поїздка відбулася за сприянням відділу освіти Яворівської міської ради (начальник В. Байда, заступник Б. Станько) та КУ ЯМР «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» (директор О. Фірчук).
Консультант КУ ЯМР «ЦПРПП» Людмила Левицька