Зимові учительські студії «зарубіжників»

15 січня 2018 року у Новояворівській ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 проведено учительські студії з питань викладання зарубіжної літератури за оновленою програмою 9 класу. Програма заняття була досить насиченою і передбачала розгляд актуальних питань з підтримки освітньої діяльності педагогів у ІІ семестрі 2017-2018 н. р.

Учасники заходу (двадцять два педагоги ЗЗСО району) проаналізували IV-VI частини підручника «Зарубіжна література. 9 клас», автор Є.Волощук, за яким працює переважна більшість шкіл району. Вдалі презентативні матеріали Вероніки Іванишин допомогли глибше ознайомитися зі структурою підручника, його рубриками, зразками різнорівневих завдань і дали чітке розуміння того, що ефективне використання підручника є тим педагогічним інструментом, який сприяє формуванню ключових та предметних компетентностей.

Також педагоги взяли участь у майстер-класі учителя-методиста Ганни Гірки з використання опорних схем при викладання тем «Реалізм», «Нові тенденції у драматургії кінця ХІХ – початку ХХ ст.», «Література ХХ-ХХІ ст. Життя, історія, культура».

Відшукати власний ресурс, краще зрозуміти те, що підказує нам підсвідомість у процесі відновлення сил, зняти психо-емоційне напруження допомагала практичний психолог-методист Леся Павлусь під час проведення міні-тренінгу.

Учительські студії націлені не тільки на осягнення нових методичних прийомів, інноваційних технік, практичних порад щодо викладання літератури, а й дієва методична платформа з інформування, надання рекомендацій, роз’яснень педагогам у розумінні того, як змінилася (чи то пак має змінитися) роль учителя, як не стати «критичним ризиком» (за Л.Гриневич), а «рупором» реформ – педагогом нової формації.

Питання, яке представляла в даному контексті методист методичного кабінету Оксана Майхер, стосувалося професійного та особистісного розвитку кожного педагога, нового порядку підвищення кваліфікації і ролі педагогічної ради закладу у виборі освітніх можливостей фахового зростання, актуальності питання – атестації та добровільної сертифікації учителя.

Резюмуючи проведений захід,  зазначимо, що сучасні реалії, справді, потребують іншого способу мислення, зміни виду діяльності учителя, основний з яких, все ж, розуміння потреб кожної дитини та пошук ефективної методики викладання для її розвитку.

Дякуємо педагогам та адміністрації Новояворівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 (директор Гірка В.М., заступник директора Давидюк Н.З.) за допомогу в організації заходу, цікаві методичні знахідки. Хочеться ствердити, що учительські студії «зарубіжників» – це завжди практична спрямованість, методичний сплеск та позитивні емоції.

                                                                 Оксана Майхер, методист методичного кабінету