Нарада директорів закладів освіти

22 лютого 2018 року о 1300  в опорному закладі «Новояворівська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1» начальник відділу освіти Яворівської РДА провів нараду з директорами закладів загальної середньої та дошкільної освіти району.

Основна увага зосереджувалася на питанні фінансування освітньої галузі району у 2018 році і ті кроки, які робляться щодо напрацювань спільної з бюджетною комісією районної ради позиції для врегулювання окремих економічних питань, що виникають у перехідний період імплементації Закону України «Про освіту».

Окрім цього обговорювалися питання харчування у навчальних закладах, закупівлі товарів через електронну систему «ProZorro» та нормативної бази, що регулює цю діяльність.

Також директори шкіл отримали запевнення, що керівництво відділу освіти, очільники районної адміністрації та районної ради роблять все можливе для резервування коштів на реалізацію мікропроектів місцевого розвитку, оскільки найбільше заявок надійшло на конкурс мікропроектів при Львівській ОДА саме від закладів освіти Яворівщини.

Інформативне повідомлення завідувача методичного кабінету Ольги Фірчук стосувалося питання переорієнтації роботи методичної служби району у світлі реформування освітньої галузі, інноваційних підходів до здійснення методичної роботи та той поступ, що вже зроблено у цьому напрямку. Зокрема, створено новий сучасний сайт методичного кабінету, діють блоги методистів, розроблено і проводяться у закладах освіти  району тренінги, ділові ігри, семінари-практикуми з питань роз’яснення та впровадження Закону України «Про освіту», концепції нової української школи. На запити адміністрацій навчальних закладів працівники методичного кабінету готують завдання для проведення внутрішнього моніторингу якості освіти, надають індивідуальні методичні консультації педагогічним працівникам з метою підвищення їх кваліфікаційного рівня. Інформаційно-методична допомога педагогічним працівникам та адміністраціям закладів освіти району – завжди пріоритет у роботі Яворівського методичного кабінету.

Також завідувач методичного кабінету внесла роз’яснення щодо особливостей ДПА у 2018 році, зміни у проведенні якої передбачено лише для учнів 4 класу. Вперше випускники початкової школи складатимуть державну підсумкову атестацію з української мови та літературного читання як одну ДПА, тому вчителям початкових класів, які укладатимуть завдання, слід зміни їхній формат – одним з орієнтирів можуть стати завдання конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.

У нараді взяли участь спеціалісти відділу освіти Наталія Грицан та Володимир Кунанець, які звернулися до присутніх з питань уточнення інформації про дітей-сиріт, які навчаються у закладах освіти району, та участі випускників ЗЗСО району у пробному ЗНО. Щодо реєстрації на основну сесію ЗНО (проходить з 6.02.2018 по 19.03.2018), то ця робота є недостатньо активною.

До учасників наради доведено інформацію про проведення першого етапу моніторингу якості початкової освіти, який відбудеться з 16 по 18 травня 2018 року. Мета даного моніторингового дослідження – оцінити стан сформованості читацької та математичної компетентностей. Участь у цьому моніторингу візьмуть і четвертокласники Бірківського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-ДНЗ» імені Тараса Шевченка, Віжомлянського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Івана Севери – ДНЗ» та Завадівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

На завершення начальник відділу освіти Михайло Дорош привітав призерів ІІІ (обласного) етапу всеукраїнських олімпіад з основ наук. Цього року їх аж 66 (шістдесят шість). Це стабільно найбільше з усіх районів, що традиційно забезпечує  першість Яворівщини в області.

 

Оксана Майхер, методист методичного кабінету