Соціальні партнери: відділ освіти та районна організація профспілки

22 лютого 2018 року в опорному закладі «Новояворівська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1» відбулася спільна колегія відділу освіти та ради районної організації профспілки працівників освіти, предметом розгляду якої стало одне питання: «Стан виконання Угоди між відділом освіти Яворівської районної державної адміністрації та Яворівською районною організацією профспілки працівників освіти і науки України на 2017-2020 роки за період 2017 року».

В доповіді Ярослави Кобиці, голови районної організації профспілки, йшлося про здобутки у відстоюванні професійних прав та інтересів працівників закладів освіти району і важливу роль у цьому процесі конструктивного діалогу,  спільних скоординованих дій усіх зацікавлених сторін. Завдяки соціальному діалогу вдалося зберегти робочі місця для педагогів при оптимізації мережі закладів освіти, створенні опорних шкіл та їх філій, максимальними залишаються розміри доплат і надбавок, в тому числі і надбавок за престижність праці педагогічним працівникам, реалізовано заходи, передбачені Угодою, щодо повної оплати праці за час вимушеного простою, надання додаткових відпусток, виплати допомоги на оздоровлення, стимулювання творчої праці тощо.

Проаналізована також діяльність профспілкової організації та відділу освіти щодо забезпечення громадського контролю за виконанням вимог охорони праці та здоров’я, задоволення духовних, культурно-освітніх інтересів освітян, підтримки творчих колективів та спортивних команд, реалізації програми оздоровлення працівників та їх сімей у літній період.

У виступі начальника відділу освіти Михайла Дороша основний акцент зроблено на тому, що спільні зусилля соціальних партнерів сприяли забезпеченню у 2017 році належного фінансування закладів освіти з Державного та районного бюджетів, а в умовах впровадження нового законодавства, з наявними протиріччями і неузгодженостями, вкрай важливо віднайти баланс в однакових підходах до реалізації Закону і зберегти чітку модель управління закладами освіти як запоруку стабільності у педагогічних колективах. Також констатувалося, що фінансова децентралізація перекладає непосильний тягар утримання закладів освіти на місцеві бюджети. Серед негативних моментів, які чекають освітян у 2018 році, – недостатність коштів освітньої субвенції, допущення певної дискримінації в оплаті праці педагогічних працівників, що фінансуються з місцевого бюджету.

В обговоренні питання взяли участь директор ЗДО №1 м. Яворова, член колегії відділу освіти Наталія Флис та директор Новояворівського НВК «ЗОШ ІІ ступеня-ліцей» Григорій Бабій.

Серед проблем, які турбують дошкільників, – вибірковий підхід до оплати праці педагогічних працівників. Уже вкотре педагогічні працівники дошкільних закладів відчувають дискримінацію, зокрема, що стосується підвищення заробітної плати, передбаченої постановою Кабінету Міністрів України №22 від 11.01.2018. Також Наталія Флис висловила думку усіх директорі ЗДО щодо врегулювання на рівні районної ради питань безоплатного харчування дітей пільгових категорій та важливості пошуку шляхів закупівлі якісних продуктів для харчування дошкільнят через електронну систему закупівлі «ProZorro».

Григорій Бабій звернув увагу присутніх на недопустимість формального підходу до розробки кошторису кожного закладу освіти. У час, коли навчальний заклад не є фінансово автономним, а директор не є повноцінним розпорядником коштів, необхідна консолідація зусиль економічної служби відділу освіти, керівників ЗЗСО, науковців, інших фахівців з економічних питань щодо роз’яснення питань імплементації Закону в частині фінансування освітніх закладів, розробки кошторису відповідно до потреб.

Директор ліцею порушив питання важливості збереження на районному рівні методичного кабінету як центру надання методичної допомоги (проведення семінарів, тренінгів, підготовки завдань для проведення внутрішнього моніторингу) педагогічним працівникам та адміністраціям навчальних закладів району.

Підсумовуючи засідання колегії, соціальні партнери (відділ освіти та районна організація профспілки) констатували, що в цілому впродовж 2017 року дотримувались норм і положень Угоди між відділом освіти Яворівської районної державної адміністрації та Яворівською районною організацією профспілки працівників освіти і науки України, більшість з яких і надалі  залишатимуться актуальними та обов’язковими до виконання.

                                      Оксана Майхер, методист методичного кабінету