Начаємось у Василя Сухомлинського

З ініціативи завідувача методичного кабінету Ольги Фірчук та методиста методичного кабінету Марії Пономарьової проведено районну науково – практичну конференцію на тему: «Творча спадщина Василя Сухомлинського як джерело розвитку професійної майстерності». Захід, присвячений 100 – річчю з дня народження Василя Сухомлинського, відбувся 3 жовтня 2018 року, в опорному закладі «Яворівська ЗОШ І – ІІІ ступенів №3 імені Тараса Шевченка», за участю  заступників директорів з навчально – виховної роботи ЗЗСО І – ІІІ ступенів, учителів української мови та літератури ЗЗСО І – ІІІ ступенів, І – ІІ ступенів.

Із вступним словом про Василя Сухомлинського виступила методист методичного кабінету відділу освіти Яворівської РДА Марія Пономарьова, яка зазначила, що, мабуть, немає іншого педагога, який би стільки роздумував, переживав, писав про особистість шкільного вчителя. Усі найвідоміші його книжки: «Серце віддаю дітям», «Духовний світ школяра», «Сто порад учителеві», «Павлиська середня школа», «Розмова з молодим директором школи», «Як виховати справжню людину», «Шлях до серця дитини», «Народження громадянина», «Методика виховання колективу», «Проблеми виховання всебічно розвиненої особистості», «Вірте в людину», «Людина неповторна», переважна більшість статей присвячені найрізноманітнішим аспектам фахової, психолого-педагогічної підготовки вчителя.

Увазі присутніх були запропоновані цікаві та змістовні доповіді, що відображають різноманітні грані життя і діяльності Великого Педагога. Із доповіддю «Ідеї Василя Сухомлинського та сучасні освітні акценти» виступила Замбриборщ Л. П., заступник директора з навчаль – виховної роботи Бірківського НВК «ЗОШ І – ІІІ ступенів – ДНЗ» імені Тараса Шевченка. Руда З. Р., заступник  директора з навчально – виховної роботи Завадівської ЗОШ І – ІІІ ступенів розкрила ідею розвитку особистості та колективу в педагогічній спадщині Василя Сухомлинського в умовах Нової української школи. Про літературну творчість Василя Сухомлинського в освітньому процесі говорила Білокопита М. В., учитель української мови та літератури Новояворівського НВК «ЗОШ ІІ ступеня –  ліцей».

Учитель української мови та літератури Новояворівської  ЗОШ І – ІІІ ступенів №2 Фульмес Л. І. торкнулася проблеми виховання естетичних почуттів засобами художнього слова. Зосередила увагу присутніх на ролі рідного слова у формуванні світогляду школярів учитель української мови та літератури із опорного закладу «Новояворівська ЗОШ І – ІІІ ступенів №1» Барчишин Л. В. Своєрідним підсумком роботи конференції став виступ   Гуменюк С. М., заступника директора з навчально – виховної роботи Чернилявської ЗОШ І – ІІІ ступенів імені Теодора Перуна.

Матеріали учасників педагогічної конференції до 100 – річчя Василя Сухомлинського будуть розміщені на сайті методичного кабінету  відділу  освіти Яворівської РДА.