Подвиги їхні  –  невмирущі

В опорному закладі «Краковецький ЗЗСО І-ІІІ ступенів імені Романа Шухевича» напередодні  величного свята Покрови Пресвятої Богородиці, Дня Українського козацтва ,  Дня створення УПА та Дня захисника України, 12 жовтня, було проведено захід «Подвиги їхні  –  невмирущі». На нього директор Мирослав Кропивницький запросив багато відомих на Краковеччині  людей, справжніх Героїв, які своїм особистим прикладом навчають молоде покоління з гідністю переносити всілякі випробування, долати перешкоди, не  піддаватися на провокації, не опускати рук, а докладати свої вміння, зусилля та старання і впевнено прямувати до визначеної мети, до перемоги.

Представники органів учнівського самоврядування Ольга Мудрик, Михайло Гричан, Роксолана Мужиловська, Маріанна Смерик, Ольга Булавка, Соломія Юрчик, Андрій Білобровка під керівництвом педагога-організатора Оксани Тучапської підготували літературно-музичну композицію, поєднавши у своєму виступі давнє минуле та сучасні події, які стали для людей черговим іспитом на єдність, згуртованість, стійкість й незламність.  У виконанні дуету Івана Петруся та Остапа Колача  під супровід  музичного керівника Народного дому Івана Юра прозвучали пісні «Козаченьки», «Героїчна УПА», «Мамо, мамо, не плачте», «Плакала калина», «Я тебе ненавиджу  –  війна», «Я люблю Україну свою».

У переповненому залі Народного дому зібралися наші земляки, які пішли на війну добровольцями та під покровом Пресвятої Богородиці повернулися додому живими. Їх було близько п’ятдесяти  –  випускників Краковецької ЗОШ імені Романа Шухевича. Серед них Михайло Ляля  – старший солдат 24-ої  окремої механізованої  Залізної бригади ім. Данила Галицького, який 12 лютого 2015 року  був важко поранений під час артобстрілу під Дебальцевим ( отримав травму хребта )  і до сьогодні ще проходить курс реабілітації. Учасники АТО подарували для школи на пам’ять святиню – бойовий прапор  Операції об’єднаних сил з підписами учасників львівського зведеного загону.

Пам’ять про Героя Небесної сотні Романа Сеника, який  проходив військову службу в Свидницькому гарнізоні  старшокласники  вшанували молитвою 11 жовтня на кладовищі у с. Наконечному ІІ. Запрошена на свято сестра Героя Леся Лисак подякувала  за глибоку шану, за організацію щорічних уроків пам’яті на могилі Романа; привітала усіх воїнів-захисників.

Селищний голова Ольга Мамчур нагадала присутнім про першу хвилю мобілізації , коли з теренів Краковеччини автобус хлопців-вояків від’їхав у військкомат, а згодом на Схід. Це були відважні, сміливі, найкращі мужчини-захисники. Добровольці демонстрували бадьорість, рішучість… «Історію творять подвигом, кров’ю, вшановують пам’яттю, заходами, молитвами, словом, піснею, поезією, а пишуть чорнилом. Впевнена, що Ваш подвиг буде записаний  золотими літерами на сторінках підручників історії України».   На завершення національно-патріотичного заходу директор разом із селищним головою вручили усім присутнім воїнам АТО  квіти та книги Святослава Праска «Здобути або не бути» з дарчим  підписом.