Цікавий екскурс в історію ОУН-УПА

 Здійснити екскурс в історію ОУН-УПА, поринути в атмосферу українських визвольних змагань  початку і середини ХХ століття, почерпнути цікаву інформацію про діяльність видатного Провідника Євгена Коновальця – було головною метою  поїздки учнів 8-9 класів опорного закладу «Краковецький ЗЗСО І-ІІІ ступенів імені Романа Шухевича» у супроводі педагогів.

Привітно зустріла відвідувачів старший науковий співробітник музею Оксана Яцкович і гостинно запросила у родинну хату командира Корпусу Січових Стрільців,  якій  більше ста двадцяти років. З великим зацікавленням школярі оглянули експозицію музею, розміщену в чотирьох невеличких кімнатах. Період дитинства та юнацтва Євгена Коновальця представлений у першій з них. Це генеалогічне дерево, родинні світлини, документи періоду навчання у Львівському університеті, діяльність у «Просвіті», студентських організаціях. У другій кімнаті екскурсовод запропонувала переглянути матеріали про військову діяльність незабутнього сина України. Служба в рядах австрійської армії, участь у героїчному бою за гору Маківку, керівництво найактивнішою і найбоєздатнішою підпільною формацією Української Народної  Республіки, яку очолив у 27-му віці.

Про заснування і керування УВО й ОУН більш докладно школярі дізналися з матеріалів третьої кімнати. В останній кімнаті музею зібрані матеріали, що інформують про трагічну загибель та увічнення пам’яті великого українського патріота  Євгена Коновальця. На подвір’ї біля будинку встановлено пам’ятник Герою. Поруч знаходиться понівечене погруддя, яке недруги України підірвали.

Цього ж дня старшокласники побували у Львові в Музеї національно-визвольних змагань, де в хронологічній послідовності розкрито головні етапи боротьби українського народу  періоду від кінця ХІХ  – до початку 90-х років ХХ століття  за Самостійну Соборну Українську Державу.