ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з історії та правознавства

Від_05.11.2018__ №_488____

На__________ від_________

Завідувачам

рай(міськ) методкабінетів

 

Щодо ІІ етапу Всеукраїнських
учнівських олімпіад з історії та правознавства

 

Звертаємо Вашу увагу, що:

На ІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії у 2017-2018 н.р завдання для учасників олімпіади 8-11 класів складатимуться за програмами, які є діючими станом на 1 вересня 2018 року, і охоплюватимуть весь вивчений учнями період  з історії України та всесвітньої історії, окрім матеріалу поточного класу.   У зв’язку з тим, що програма дозволяє викладати обидва курси історії у 7-9 класах та у 10-11 класах синхронно, а також через те, що у 10 класі частина шкіл працює за програмою єдиного курсу «Історія: Україна і світ», матеріал поточного класу у завдання ІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії не включатиметься.

Теоретична частина – описові завдання, які спрямовані на виявлення учасниками олімпіади знання і розуміння історичних процесів, подій, явищ та вміння оцінювати історичну дійсність. Це міні-есе (завдання творчо-описового характеру) та робота з історичним джерелом (завдання репродуктивного та творчо-описового характеру). Ці завдання стосуватимуться періоду історії України та всесвітньої історії, який учні вивчали у попередньому класі.

Практична частина – завдання здебільшого тестового характеру, які спрямовані на виявлення знань історичних персоналій, понять, подій, процесів  та явищ, а також на виявлення синхроністично-логічних компетенцій. Ці завдання охоплюватимуть матеріал за весь період вивчення історії України і всесвітньої історії, окрім поточного класу.

При проведенні ІІІ етапу (обласного) Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії у 2017-2018 н.р.:

  • Завдання теоретичного туру (описові) для учасників олімпіади 8-11 класів будуть охоплювати матеріал з історії України та всесвітньої історії, що вивчався у попередньому класі, а також за поточний клас (першу половину матеріалу, передбаченого програмою, оновленою у 2017 році).
  • Завдання практичного туру охоплюватимуть матеріал за весь період вивчення історії України та всесвітньої історії (за поточний клас – першу половину матеріалу, передбаченого програмою).

 

На ІІ та ІІІ етапах Всеукраїнської учнівської олімпіади з правознавства у 2017-2018 н.р.  учні 9 та 10 класів виконуватимуть завдання, складені за програмою «Основи правознавства», яка чинна з 2017 року (затверджена на колегії МОНУ 08.09.2016).

Учні 10 класу повинні продемонструвати знання і навички, передбачені всією програмою курсу «Основи правознавства» за 9 клас. Учні 9-х класів  на ІІ етапі олімпіади повинні продемонструвати знання і навички, передбачені І-ІІІ розділами програми (окрім останньої теми ІІІ розділу), на ІІІ етапі олімпіади – І-ІІ розділів та перших трьох тем IV розділу програми для 9 класу.     Учні 11 класу виконуватимуть завдання, що відповідають програмам «Правознавство. Практичний курс» та «Правознавсво», за якими вони вивчали правознавство у 9 та 10 класах.

Завдання з правознавства складатимуться з тестової та описової частин.

Зміст завдань обох олімпіад буде потребувати поширення у вигляді ксерокопій. Тривалість виконання завдань олімпіад з історії та правознавства –  90 хв.

 

 

 

В.о. директора                                                                          М. Кацюба