Кожна дитина має право на підтримку своїх батьків та громади, до якої вона належать, право на рівний доступ до якісної освіти. Від того, що усі діти, незалежно від їх відмінностей, навчаються разом, отримає перевагу кожний, – це наріжний камінь інклюзивної освіти.

Закон України «Про освіту» гарантує рівні умови доступу до освіти для всіх та забезпечує батькам право обирати заклад освіти, програму, вид та форму здобуття освіти їхніми дітьми. За заявою батьків заклад зобов’язаний створити інклюзивний клас в обов’язковому порядку, а школярам з особливими освітніми потребами мають забезпечити постійну або часткову підтримку під час освітнього процесу.

З 26 листопада 2021 року КУ ЯМР «ЦПРПП» організовано підвищення кваліфікації педагогічних працівників за програмою «Організація інклюзивного середовища в закладі загальної середньої освіти», яке проведено Фірчук О.М., директоркою КУ ЯМР «ЦПРПП», Кунанцем В.Г., фахівецем відділу освіти Яворівської міської ради, Пелих Н. С., директоркою ІРЦ, і  Зелінською О.  А., фахівцем ІРЦ Новояворівської міської ради, та Росипська О.М.,   директоркою ПШ «Малюк» Львівської міської ради. Педагоги ознайомилися  із системою впровадження процесу інклюзивного навчання, формування здатності створювати безпечне, ефективне інклюзивне середовище, особливостями психофізичного розвитку дитини, оволодіння методами роботи з дітьми  з особливими освітніми потребами в умовах закладів загальної середньої освіти відповідно до потреб здобувачів освітніх послуг.