Важливе для працівників сфери дошкілля від МОН №25

Вітаємо, колеги!
Це Міністерство освіти і науки України з добіркою актуальних можливостей для освітян та найважливіших новин, які стосуються дошкілля. У святковій підбірці шукайте корисні матеріали для освітян, які працюють у ЗДО, про популярні освітні програми розвитку та виховання, а також про організацію харчування відповідно до нових норм та Порядку. У цій підбірці на вас чекають креативні завдання для дітей, а також цікаві матеріали про те, як говорити з дітьми про різдвяні традиції.
Тож почнемо!
ПОЛІОМІЄЛІТ ПОВЕРНУВСЯ В УКРАЇНУ. ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ БАТЬКАМ? 
Поліомієліт – це небезпечне захворювання, що вражає нервову систему дорослих та дітей, може призвести до паралічу та смертельних наслідків.
Ліків від цієї хвороби не існує. Але за останні 20 років ефективні та безпечні вакцини врятували 5 мільйонів дітей по всьому світу від паралічу, котрий міг би бути спричинений вірусом поліо. Щоб захистити себе та дітей від ризику захворювання поліомієлітом – потрібно зробити щеплення.
Все, що важливо знати, щоб убезпечити дітей, тут.
ПУТІВНИК ЗДОРОВОЮ ЇЖЕЮ
Корисні поради, як під час свят дотримуватися здорових харчових звичок.
Основних правил всього два: чим менше оброблені продукти – тим краще, чим менше складників – тим краще. Наприклад, яблуко краще, ніж яблучне пюре. Пюре краще, ніж сік. Сік краще, ніж варення. Варення краще, ніж газований напій зі смаком яблука.
Більше порад шукайте тут.
ВІДБУВСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ МАРАФОН ДЛЯ ДОШКІЛЛЯ 
15-16 грудня 2021 року відбувся Всеукраїнський педагогічний марафон для дошкілля.
Марафон охоплював 9 блоків, 26 спікерів та 16 тисяч зареєстрованих слухачів.
Записи виступів спікерів можна переглянути тут.
Запис стратегічної сесії «Інновації в освітньому процесі ЗДО: педагоги, батьки, діти. Віночок освітніх програм українського дошкілля» можна переглянути за посиланням.
Упродовж семи годин було презентовано дев’ять освітніх програм розвитку, навчання і виховання, а саме: «Дитина», «Впевнений старт», Стежинки у Всесвіт», «Стрім-освіта», «Українське дошкілля», «Освіта і піклування», «Світ дитинства», «Я у світі» та «Соняшник».
ВІДБУВСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ВЕБІНАР ЩОДО УПРОВАДЖЕННЯ НОВИХ НОРМ ТА ПОРЯДКУ ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ В ЗДО
14 грудня 2021 року відбувся вебінар, на якому були презентовані:
  • особливості планування примірного чотиритижневого меню на зиму;
  • досвід роботи з організації харчування дітей в закладах дошкільної освіти за новими нормами та Порядком (забезпечення продуктами харчування, алгоритм виконання норм харчування, труднощі, які виникають, та їх подолання);
  • особливості організації дієтичного харчування в закладах освіти за новими нормами та Порядком;
  • повноваження Держспоживслужби при перевірці закладів дошкільної освіти;
  • упровадження нових норм та Порядку організації харчування в закладах дошкільної освіти;
  • особливості проведення розрахунків та технологія приготування окремих груп страв.
Записи виступів спікерів можна переглянути тут.
ІСТОРІЯ РІЗДВА: ЯК ГОВОРИТИ З ДІТЬМИ ПРО ТРАДИЦІЇ
Пропонуємо вам переглянути разом з дітьми різдвяний випуск на YouTube-каналі «Пташеня. Дитячий простір»  від пані Солі та пані Христі, які розкажуть про історію та традиції святкування Різдва, а також вивчать разом з дошкільнятами нову колядку.
ЯК ПРИКРАСИТИ ОСЕЛЮ ДО НОВОРІЧНИХ СВЯТ: ІДЕЇ ДЛЯ ДОШКІЛЬНЯТ
Прості ідеї, як разом з дітьми створити гірлянди з кольорового паперу, із засушених фруктів, з фетрових елементів, із засушених рослин і шишок та навіть із пряників.
Експериментуйте, розвиваючи навичку креативності. Ідеї – тут.
ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У ДОСЛІДЖЕННІ ДОБРИХ ПРАКТИК 
Відповідно до Стратегічного плану діяльності Міністерства освіти і науки до 2024 року за пріоритетним напрямом «Якісна і доступна дошкільна освіта», Міністерство освіти і науки спільно з Командою підтримки реформ МОН інформує про проведення у 2022 році дослідження у сфері дошкільної освіти з метою  визначення сприятливих умов для формування, розвитку та підтримки добрих практик.
Для участі у дослідженні закладам дошкільної освіти необхідно зареєструватися до 4 січня 2022 року за посиланням https://forms.gle/oxwRbFXv9tnhBATNA.
 ЗИМОВІ ТРАДИЦІЇ У ДИТЯЧОМУ САДКУ: КОРИСНІ МАТЕРІАЛИ ВІД КОМАНДИ ПІДТРИМКИ РЕФОРМ МОН
Незабаром – новорічні та різдвяні свята, і всі дорослі зайняті приготуваннями, а діти запитаннями. Чому ми святкуємо саме у такий спосіб? Які символи закладені? Які цінності “стоять” за певними звичаями? Сьогодні ми розповімо, як говорити з дітьми про різдвяні традиції, у матеріалі від експерток Команди підтримки реформ МОН.
Із матеріалами можна ознайомитись за посиланням.
На сьогодні все! Дякуємо, що читаєте нашу добірку новин та корисних матеріалів.
Отримувати цю розсилку – справа добровільна. Якщо ви НЕ ХОЧЕТЕ її читати, будь ласка, дайте знати у цій формі за посиланням.
Якщо ж ви знаєте колег, які теж хотіли би отримувати такі листи, надішліть їм для заповнення посилання на анкету – https://forms.gle/g25BuZ47ntL8TiBYA.

З любов’ю
команда Міністерства освіти і науки України