Духовна мандрівка

25 серпня  2022 року педагоги ЗЗСО, ЗДО, ЗПО стали учасниками духовно-освітніх практик, які відбулися в рамках виїзного засідання педагогічних спільнот з теми «Християнські цінності як засіб забезпечення принципу єдності виховних впливів у сучасній школі в умовах війни» та провели день у духовному збагаченні  у Крехівському монастирі, що на Жовківщині.

Небагато збереглося в Україні місць, де земля так єднається з небом, а небо стає таким доступним, де історія і сучасність творять одне ціле, а пам’ять про минулі віки спонукує до шанобливої призадуми над змістом людського життя. І хоча чотириста років минуло від заснування монастиря, здається, що лише один день віддаляє нас від тих часів, коли були покладені підвалини першої церкви. Проте давні покоління монахів відійшли давно за небесною нагородою, лиш монастир, плід їхніх трудів і молитви, повсякчасно свідчить про талант і далекоглядність його будівничих.  Потрапивши в Крехівський монастир, відчуваєш особливу атмосферу тепла, благословення та спокою.

Ранок розпочався з  Літургії.  Часом молитва стає мовчазною. Умиротворене спілкування із Богом можливе без слів. «Знайшов я спокій та мир у своїй душі як немовля у матері». Як заспокоєна дитина, що перестала кричати на руках у матері, так може бути «душа моя зі мною» у присутності Бога. Молитва тоді не потребує слів і, можливо, навіть думок. Умиротворені молитвою ансамбль учителів Яворівської гімназії імені Осипа Маковея  у складі Надії Мигаль, Уляни Кригуль, Надії Дацко під керівництвом Марії Горох виконали пісні «Коли на волю проситься сльоза», «Бо Він – це любов». Із духовними   настановами звернувся до  педагогів настоятель-ігумен монастиря отець Володимир Маланюк.

Чарівна, мила красуня випускниця Яворівської початкової школи Аннна Горох, розпочала освітній практикум піснею вдячності – «Боже, дякую Тобі ».

Цікаві та різноманітні вправи для тренінгу «Креативні методи самопідтримки та пошуку ресурсу для учасників освітнього процесу», а саме: «Серце вдячності», «Склянка проблем», «Можливості», «Сонце у лабіринті проблем»,  «З ароматом кави» –  підготували організатори-консультанти КЗ Яворівської міської ради  «ЦПРПП» Галина Романик та Оксана Ковалик.

Безліч корисної інформації та повчань надав отець Степан Мишковський, який   провів учителям духовне навчання про людські  цінності, а також заспівав декілька пісень – молитви – прослави. Також на згадку кожен учасник отримав духовну літературу від автора отця Василя- Богдана Медруня.

Монастирська трапеза-обід підкріпила сили педагогів. А святе джерело біля стіп Богородиці наповнило молитвою та втамувало спрагу.

Спільнота педагогів та організатори цього семінару висловлюють щиру подяку Володимиру Теразу за наданий автобус та голові ОТО працівників освіти і науки України Яворівської, Новояворівської міських ТГ, Ярославі Кобиці, яка завше дбає про педагогів, і  цього разу було організовано чудовий солодкий стіл із запашною кавою.

Окрема подяка від учительської спільноти отцю Степану Мишковському та настоятелю-ігумену  монастиря отцю Володимиру Маланюку  і братам-василіянам за неймовірно духовно збагачений день, проведений у Крехівському монастирі.

Хай береже Господь наші сім’ї, наш край, нашу рідну Україну!

Все буде Україна!