Семінар вчителів фізики Яворівської ТГ

22 лютого 2023 року  у  КУ ЯМР «ЦПРПП» відбувся семінар вчителів фізики Яворівської ТГ з теми: «Діяльнісний підхід до організації та проведення шкільного навчального експерименту». З доповіддю «Демонстраційний фізичний експеримент» виступила консультант центру Галина Романик . Вона зазначила, що фізика – наука експериментальна, між фізикою – наукою і фізикою – навчальним предметом існує тісний зв’язок. Процес навчання фізики полягає в послідовному формуванні нових для учнів фізичних понять і теорій на основі небагатьох фундаментальних положень, що опираються на дослід. Розповіла про проведення демонстраційного та лабораторного експерименту. Вона відзначила – головна дійова особа в демонстраційному експерименті – вчитель, який не лише організовує навчальну роботу, але і проводить демонстрацію дослідів. Також розглянула перелік обов’язкових демонстрацій з кожної теми шкільного курсу фізики, які є в програмі. Пригадала методичні вимоги до організації демонстраційного експерименту та вимоги до  техніки демонстрування експерименту.

Учитель фізики Яворівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Катерина Глова представила презентацію з теми: «Фізичний віртуальний експеримент», у якій навела приклади проведення віртуальних демонстраційних експериментів та лабораторних. Учителі : Віра Гула (Верблянський ЗЗСО І-ІІІ ступенів ), Надія Музичко (Яворівська гімназія імені Осипа Маковея), Іванна Білецька (Вороблячинський ЗЗСО І-ІІ ступенів імені Героя України Віталія Коцюби) продемонстрували власноруч зроблені прилади для проведення демонстраційного шкільного експерименту з різних розділів навчальної програми.

Обговорення заходу закінчилось висловленням вражень від нього та окресленням шляхів впровадження в практику напрацювань педагогів.