Психологічно-духовні практики

27 лютого 2023 року, у перший день Великого посту, на запрошення комунальної установи Яворівської міської ради «Центр професійного розвитку педагогічних працівників»  (керівник О. Фірчук), до педагогів ЗЗСО нашої громади завітав на психологічно-духовні практики отець Тихон Кульбака.

Тихон Кульбака -​  відома особистість,  отець, якого глибоко поважають миряни. Греко-католицький священник з Мар’їнки душпастирював у Донецьку, організовував молитовний марафон під час Революції гідності, потрапив у полон до сепаратистів, був звільнений, нині живе і працює у Львові як священник і як психотерапевт. Засновник громадської організації “Духовно-психологічна порадня”.

«Людина, з точки зору християнської антропології є істотою триіпостасною і складається з духа, душі і тіла,- говорить отець Тихон. – І для кожної іпостасії є свої ліки, і кожну іпостась має лікувати свій спеціаліст. Духом має займатися священник, і ліки для цієї іпостасі людини – це Святі Тайни, молитви, Святе Письмо, наука Церкви. Наступний антропологічний рівень людини – psyheo – душа, там свої інструменти для допомоги і свої спеціалісти для супроводу – психологи, психотерапевти. Наступний рівень – наше фізичне тіло, яке має свої інструменти, ліки, хірургічні операції та інше та своїх спеціалістів для супроводу; але ми розуміємо, що все гармонійно між собою пов’язане, усьому, кожному рівню, кожній іпостасі, треба приділяти рівноцінну увагу. Тому в ідеалі це має виглядати так, що кожен з нас, як здорова та відповідальна особистість, обов’язково мусить мати свого духівника, свого психолога і свого особистого лікаря. І от коли вони в трьох взаємодіють тоді буде розвиватися гармонійна, цілісна, здорова, зріла особистість».

У своїх повчаннях отець Тихон наголосив, що не можна дбати про іншого, коли ти не навчений дбати про себе, тому виконання заповіді любові до ближнього починається з формування любові до себе. У нас для цього є три інструменти, подаровані Богом: емоції, потреби і наше сумління. Коли ми розуміємо і усвідомлюємо та приймаємо наші емоції,  розуміємо, що за цими емоціями стоять потреби, ми можемо навчитися правильно їх (потреби) задовольняти. Правильно, тобто екологічно, або морально задовольняти свої потреби можна з урахуванням нашого сумління, яке є голосом Бога у нашій душі. От тоді ми будемо в ресурсному стані, стані енергії, наснаги або як ми називаємо це ще – стані індивідуально – унікального відчуття щастя. Якщо ви чітко розумієте і приймаєте список своїх потреб на сьогодні,  і ви навчені правильно ці потреби екологічно, морально задовольняти, у вас  – на вечір буде відчуття щастя. Тоді ваша внутрішня батарейка буде зарядженою. Якщо наша внутрішня батарея заряджена, ми можемо ефективно служити і Богові, і собі, і  ближньому. Коли ж ні – ми не служимо нікому: ні собі, ні Богові.

Також отець запропонував педагогам визначити свій емоційний стан та написати карту своїх режимів. Цікаво було довідатися, у яких режимах живе і працює людина. Отець пояснив усі режими як з психологічної точки зори, так і  з релігійної.

«Зустріч, що відбулася, спонукає до роздумів і до самовдосконалення», – наголосив у подячному слові начальник відділу освіти Яворівської міської ради Володимир Байда і додав, що має надію на продовження таких психолого-педагогічних практик для педагогів шкіл громади.

Захід відбувся за підтримки  голови ОТО працівників освіти і науки України Яворівської, Новояворівської міських ТГ, Ярослави Кобиці.