Круглий стіл для вчителів правознавства та громадянської освіти закладів освіти Яворівської громади

24 березня 2023 року для вчителів правознавства та громадянської освіти закладів освіти Яворівської громади консультантом КУ ЯМР «ЦПРПП» Оксаною Лазорко проведено  круглий стіл «Безпечний інтернет і діти».

Повномасштабна війна в Україні ще раз показала, наскільки важливо вміти фільтрувати інформацію та проводити якісний фактчекінг. Адже на її перебіг впливають не тільки здобутки на фронті, а й користувачі соцмереж, медійники, громадські аналітики й розслідувачі. Тож важливо відповідально ставитися до всього контенту — і того, який ми споживаємо, і який поширюємо.

Із початком повномасштабної війни в Україні значно активізувався й інформаційний фронт з величезною кількістю дезінформації про глобальну політику, внутрішні справи України та Росії. Це один із виявів гібридної війни, яку веде РФ. І оскільки кожен українець, в тому числі і наші діти, останнім часом ледь не цілодобово моніторить перебіг подій у своїх смартфонах, важливо вміти фільтрувати інформацію та проводити її якісний фактчекінг. Медіаграмотність та медіазагартованість стають надважливими у протидії ворогу, адже на перебіг війни впливають не тільки здобутки на фронті, а й користувачі соцмереж, медійники, громадські аналітики й розслідувачі. Здатність розпізнавати й реагувати на фейки та дезінформацію для вчителя  і учня — спосіб опору і знешкодження загарбницьких планів.

Учасники круглого столу обговорили необхідні кроки, як і за допомогою яких інструментів можна перевірити інформацію на правдивість та як вчити цьому наших дітей.

Вчитель правознавства і громадянської освіти Середкевицького ЗЗСО І-ІІІ ступенів Михайло Завадка показав можливість використання практичних завдань, розроблених в рамках проекту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», що виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольств США та Великої Британії, у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією Української Преси щодо вибірковості сприйняття інформації та ідентифікації маніпуляцій.

 

 Консультант КУ ЯМР «ЦПРПП» Оксана  Лазорко