День духовної віднови

У середу, 29 березня, учительська спільнота провела незабутній день духовної віднови у відпустовому місці у с. Страдч. Тема нетрадиційної зустрічі, яку зорганізували консультанти КУ ЯМР «ЦПРПП» Оксана Ковалик, Наталя Дроф’як та Галина Романик, – «Реалізація особистісного потенціалу сучасного вчителя».
Насамперед, як годиться у святому місці, педагоги побували на Літургії та на сповіді.
Опісля відбувся тренінг, на якому присутнім були запропоновані різноманітні вправи на реалізацію потенціалу особистості для усвідомлення самої себе. Слухачі з цікавістю ознайомлювалися з японською методикою «ІКАГАЙ», суть якої в пошуку сенсу життя. Iki — з японської «жити», gai — «причина». Отже, дослівно – це «сенс життя»: чому ми вранці прокидаємося і йдемо робити щось із задоволенням. Ця методика складається з чотирьох великих кіл, що перетинаються: «що я люблю», «що я вмію», «що потрібно світові», «за що добре платять». Виконавши вправу, на цих перетинах кіл можемо чітко побачити, що професія — це тільки те, що я вмію і за що добре платять. Якщо не буде перетину із колом «що я люблю», людина швидко вигорить емоційно і професійно. Якщо немає перетину з колом «що потрібно світові», у людини виникає відчуття, що вона робить щось безглузде, нікому не потрібне. Коли ж за роботу погано платять, людина не має ресурсів для власного відновлення.
Леся Здебська, учителька Яворівського ЗЗСО І-ІІІ ст № 2 зі своїми вихованцями Богданом Могилою та Катериною Бокатовою, провели майстер –клас із розпису писанки ( галицька писанка- писачок, духмяний віск, фарба – лушпиння цибулі). До цього таємничого творення краси долучилися діти тимчасово переміщених осіб , яких прихистили в Домі паломника. Вони вперше побачили розписи, але вміло трудилися.
Спільнота учителів мала можливість пригадати важкий шлях Сина Божого на Голгофу та усвідомити ціну Воскресіння. Роздумували над страстями Ісуса Христа і України. Провадив молитву отець Ярослав Гусак. Страсні пісні виконував учительський ансамбль ЗЗСО Яворівської ТГ, а саме Чиж Ігор , Горох Марія – Яворівська гімназія імені Осипа Маковея, Перожак Оксана – Яворівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 3, Бабій Петро – Яворівський НВК «ЗДО-ПШ», Чолач Мирон – Коханівський ЗЗСО І-ІІ ступенів, Чолач Оксана – Краковецький ЗЗСО І-ІІІ ступенів імені Романа Шухевича, Білець Ігор – Смолинський ЗЗСО І-ІІІ ступенів, Боровий Сергій – Верблянський ЗЗСО І-ІІІ ступенів, Дроф‘як Наталія – Яворівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів №2.
«У кожному з нас є образ Божий. Тобто, ми в чомусь чи може й у всьому, крім гріха, звичайно, є подібні до нашого Творця. Він є всезнаючий, і ми маємо можливість пізнавати його, – наголошував у науці отець Іван Колтун. – Він є всюди присутній, і ми маємо можливість пересуватися у просторі. Він є всеблагий, і ми маємо любити і творити добро. Він є Творець, і ми так само маємо дар творити. Шедеври мистецтв, вся краса, яка наповнює рукотворний світ, є творінням людини у співтворчій єдності з Богом. Отже, ми так само, як Творець, щось творимо і бачимо, чи добре воно. Бог Творець , а ми маємо бути співтворцями вдосконалення цього світу. Якщо бачимо щось недосконале, то маємо намагатися це вдосконалити. І я не втомлюся повторювати: вдосконалюйте найперше себе і світ навколо нас через добрі діла. Починаючи від банальних речей до серйозніших: бачимо сумного – втішмо, бачимо голодного – нагодуймо, бачимо нечистоту – приберімо і т.д. Це звичайні християнські цінності, які, на жаль, так часто нам буває важко зробити. Сьогодні я бажаю усім наслідувати Бога, бо це не просто забаганка Церкви, це не просто людські міркування – це є вказівка самого Христа».
Організатори виїзного засідання та усі присутні щиро дякують за духовну науку отцеві Іванові Колтуну, отцю Петрові Проціву за допомогу в організації заходу в Домі паломника, а також отцю Ярославу Гусаку за проведення Хресної дороги . Окрема подяка Володимиру Теразу за наданий автобус, керівнику ТМ” Kormil” Володимиру Хархалісові за спонсорську допомогу та голові ОТО працівників освіти і науки України Яворівської, Новояворівської міських ТГ, Ярославі Кобиці за виділення фінансої допомоги для організації майстер класу.