Щоб дійти до мети, потрібно йти

Професійний стандарт вчителя початкових класів, вимоги до кваліфікаційних категорій, нове Положення про атестацію –це ключові питання, що розглядалися на зустрічі учителів початкових класів Яворівської ТГ, які атестуватимуться у 2024 навчальному році.

Положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 09.09.2022 № 805, набрало чинності 1 вересня 2023 року, але не змінило ключових речей: атестація є обо­в’я­зковою і її слід проходити раз на п’ять років.

Консультант ЦПРПП, Кондрацька Ірина Ярославівна,  звернула увагу на  зміни, що очікують учителів  початкових класів закладів загальної середньої освіти, які атестуватимуться.

Учителі у групах детально  опрацьовували розділ 7 Професійного стандарту «Орієнтовний опис професійних компетентностей учителя відповідно до кваліфікаційних  категорій педагогічних працівників». Адже метою атестації є стимулювання цілеспрямованого безперервного підвищення рівня професійної компетентності педагогічних працівників, росту їх професійної майстерності, розвитку творчої ініціативи, підвищення престижу й авторитету, забезпечення ефективності навчально-виховного процесу. Кожен для себе визначив  яких професійних компетентностей має набути, які заходи провести для успішної атестації відповідно до кваліфікаційної категорії.

Фахівець відділу освітньої політики, правового та кадрового забезпечення відділу освіти Яворівської міської ради Оксана Мельнічук  показала шлях реєстрації учителя в ЄАС , яка полегшує обрахунок годин  та сертифікатів, що підтверджують проходження курсів підвищення кваліфікації  та ріст професійної майстерності, а також роботу в електронній атестації  ІСУО.

Учителі мали можливість поміркувати, вивчити,  порівняти, виділити головне, запланувати, накреслити шлях для  реалізації . Щоб дійти до мети, потрібно йти.

Легкого та творчого професійного шляху.