Шкільні цифрові лабораторії…Як це працює?

24 січня 2018 року в опорному закладі «Новояворівська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1» відбувся навчальний семінар «Використання цифрового вимірювального комп’ютерного комплексу на уроках фізики і хімії».

 Організаторами та координаторами заходу виступили завідувач  методичного кабінету Ольга Фірчук та методисти Галина Романик й Оксана Флис. Проводили заняття представники фірми-розробника «ІТМ» (обладнання для мультимедіа лабораторії багатофункціональної «ІТМ»): керівник проекту «ІТМ-лабораторія», завідувач лабораторії методики викладання фізики Харківського національного університету імені М.В. Каразіна Юрій Литвинов та інженер Віталій Мирко.

Учителів фізики і хімії закладів освіти району ознайомлено з різними цифровими датчиками, що входять до шкільної цифрової лабораторії, продемонстровано принципи роботи вимірювання фізичних та хімічних параметрів в процесі проведення дослідів, що додає мотивації до активнішого їх використання і, своєю чергою, дозволить реалізувати принцип наочності, показати необхідність практичних експериментів при вивчення предметів природничого циклу, забезпечити точність кількісних вимірів.

Розуміючи, що комп’ютерні технології в сучасній школі є невід’ємною частиною цілісного освітнього процесу, значно підвищують його ефективність, особливо на рівні надання освітніх послуг природничо-математичного напряму, відділом освіти Яворівської РДА придбано цифрове вимірювальне обладнання для опорних закладів «Яворівська ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 імені Тараса Шевченка», «Новояворівська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1» та  Новояворівського НВК «ЗОШ ІІ ступеня-ліцей», яке повністю відповідає наказу Міністерства освіти і науки України від 22.06.2016 №704 «Про затвердження Типового переліку засобів навчання та обладнання навчального і загального призначення для кабінетів природничо-математичних предметів загальноосвітніх навчальних закладів» і вимогам щодо матеріально-технічного обладнання кабінетів природничо-математичних предметів.

Отож, перші кроки у напрямку забезпечення закладів освіти цифровими вимірювальними комп’ютерними комплексами та ознайомлення учителів природничих предметів з їх можливостями зроблено,  робота ж методичної служби з напрацювань рекомендацій, чітких інструкцій до експлуатації програмного забезпечення та методичного супроводу використання мультимедіа лабораторій в освітньому процесі триватиме й далі.

 

Оксана Майхер, методист методичного кабінету