Про попередження травмування дітей на електрообладнанні в ЗЗСО та ДЗО   району

                                             

10.05.2018                                       м.Яворів                      № 02-02/137

                                                                  

Про попередження травмування дітей на
електрообладнанні в ЗЗСО та ДЗО   району

 

На виконання вимог окремого доручення Міністерства енергетики та вугільної промисловості України № 03/14-4915 від 10.09.2013, попередження травмування дітей на електрообладнанні та профілактику електротравматизму на вулиці та вдома

НАКАЗУЮ:

  1. Керівникам загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів району:

1.1. Посилити контроль за забезпеченням режиму обмеження доступу сторонніх до приміщень електрощитових, котелень та іншого потенційно небезпечного електроустаткування.

1.2.Зобов’язати класних керівників активізувати проведення систематичної інформаційно-просвітницької роботи серед дітей та їх батьків направлених на профілактику електротравматизму на вулиці та вдома та попередження травмування дітей на електрообладнанні (Додаток 1)

1.3. Вжити заходи, направлені на забезпечення стабільної роботи інженерних споруд, енерго-, водопостачання, профілактику травматизму від електрообладнання.

  1. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

 

 

  Начальник                                                         М. Дорош

 

 

Інспектор з охорони праці                                               О.Фірчук

 

Головний спеціаліст                                                          Н.Грицан

відділу освіти

 

Юрисконсульт                                                                  К.Станько

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

до наказу відділу освіти, Яворівської райдержадміністрації

від __.__._____ № _____

 

Правила електробезпеки на вулиці

 

Якщо помітили обірвані проводи лінії електропередачі, відчинені двері трансформаторних підстанцій, або як сторонні особи проникають в приміщення електроустановок чи піднімаються на опори, необхідно терміново повідомити про це дорослих, а вони проінформують район електричних мереж! Заборонено підніматися на опору ліній електропередачі, відчиняти двері і проникати в приміщення електроустановок, втручатись в їхню роботу. Цікавість може коштувати життя!

У разі обриву проводів ліній електропередачі будь-якої напруги, заборонено наближатись до них ближче, ніж на 8 метрів, адже існує небезпека ураження електричним струмом.

Якщо з тих чи інших причин людина опинилась ближче, ніж на 8 метрів до обірваного проводу, необхідно відходити на безпечну відстань, переміщуючи ступні ніг по землі і не відриваючи їх одну від одної.

Заборонено рибалити, запускати повітряних зміїв, розпалювати вогнища,вилазити на дерева поблизу повітряних ліній електропередачі та електрообладнання, діставати будь-які предмети, що зависли на проводах ліній електропередачі. Це може призвести до смертельного ураження електричним струмом!

 

Правила електробезпеки вдома

 

Заборонено доторкатись до дротів, ізоляція яких ушкоджена, користуватись зіпсованими вимикачами, розетками та вилками; витягати за шнур вилку з розетки.

Заборонено вставляти в розетку сторонні предмети, бавитися з електроприладами. Можна отримати ураження електричним струмом!

Заборонено залишати ввімкнені в мережу електроприлади, коли ними не користуєтесь або ідете з дому. Може статись коротке замикання, і, як наслідок – пожежа!

Заборонено витирати електроприлади, розетки та вимикачі мокрою та вологою ганчіркою, коли вони ввімкнені в електромережу. Можна бути ураженими електричним струмом!

Заборонено наливати воду в електрочайник, кавоварку, якщо вони ввімкнені в електромережу. При одночасному дотику до ввімкненого приладу і водопровідного крану, можна бути ураженими електричним струмом!

Заборонено затискати електродроти дверима, вікнами; підвішувати речі на електродроти; необхідно слідкувати, щоб проводи не потрапляли під ніжки столів та стільців. Адже ізоляція дроту може пошкодитись і призвести до ураження електричним струмом!

Заборонено торкатись будь-яких заземлених частин в помешканні (труби, батареї, опалення) при користуванні електроприладами.

Заборонено вмикати в мережу електроприлади, ізоляція яких ушкоджена або вони несправні. Це небезпечно для життя!

Заборонено самостійно розбирати та ремонтувати електроприлади. Це повинні робити професіонали! Заборонено виносити на вулицю та користуватись ввімкненими в мережу електроприладами під час дощу. Це може призвести до ураження електричним струмом!

Придбавши нові електроприлади, слід уважно прочитати інструкцію і чітко її дотримуватись.

 

Правила поведінки в небезпечних ситуаціях

 

Коли помітите, що з приладу йде дим, видно іскринки чи чути запах плавленої пластмаси – вимкніть прилад з електромережі!

Якщо біля розетки горить, і неможливо вимкнути, тоді потрібно відключити вимикач – він розташований біля лічильника.

Попросіть батьків, щоб Вам показали, як користуватись вимикачем, тоді в небезпечній ситуації Ви не розгубитесь і зможете це виконати.

Незважаючи на те, що вогонь найбільше боїться води, заборонено використовувати воду для гасіння пожежі при займанні електроприладів. “Вода хороший провідник. Тобто, якщо Ви литимете волу на електроприлад, ввімкнений в електромережу, є небезпека ураження електричним струмом. З пожежею справитися непросто, тому потрібно викликати допомогу ЗА ТЕЛЕФОНОМ 101. а самим відійти у безпечне місце або покинути будівлю.

 

 

 

 

 

Інспектор з ОП                                                                   О.Фірчук