Формування у школярів соціальних компетентностей засобами проектної діяльності

Сучасна школа дає  простір для  виховання, яке  формує  цінності,  компетентності, потрібні  для успішної самореалізації людини в суспільстві, а педагогам – свободу творчості  і  розвитку  професійності.

Опановувати формулу нової школи  навчались молоді педагоги – організатори  на  черговому занятті з теми:  «Формування  у школярів соціальних компетентностей засобами проектної діяльності», яке проведено 6 березня 2019 року у Прилбицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Митрополита Андрея Шептицького.   Методист методичного кабінету відділу освіти Каліцінська Г.М.ознайомила  молодих спеціалістів  із  специфікою проектної діяльності та наголосила, що «ця діяльність – саме той  ключ, який надає педагогу можливість досягти максимального результату завдяки тісному поєднанню освітнього процесу із сучасним життям громади», запропонувала дібрати корисні справи до проектів: «Відродження традицій і звичаїв рідного краю», «Здорова дитина-здорова нація», «Ми-патріоти своєї нації». «Відродження теплоти родинного вогнища», «Екологія навколо нас»,«Добрі справи».

Заступник  директора з навчально-виховної роботи Мірило І.В. зазначила, що гордиться  тим, що у селі Прилбичі народились дві значні постаті церкви і України: Праведний Митрополит Андрей Шептицький та Блаженний Климентій Шептицький, тому ознайомила присутніх  із презентацією «Родинне гніздо Шептицьких». Ірина Володимирівна розкрила тему: «Здійснення національно-патріотичного виховання шляхом реалізації проекту  «Патріотичний марафон»», зокрема поділилася досвідом реалізації  корисних справ у рамках даного проекту та відзначила доцільність переваги проектної діяльності, яка  сприяє розвитку компетентностей  школярів.

Практичний психолог Шеремет М. М. провела заняття з елементами тренінгу для  учасників заходу.Учасникам було запропоновано вправи: «Бінго», « Яким я є? Яким я хочу бути? І що потрібно для цього зробити?»,

«Дошка думок і визначень».

Активно впроваджено і використано на засіданні таку психокорекційну форму роботи, як арт-терапія – терапія мистецтвом.«Сипке диво» надихнуло педагогів виразити почуття, емоції, розкрити творчий потенціал, залучило до колективної діяльності  та допомогло відкрити нові грані  і  якості особистості.

Щира подяка адміністрації Прилбицької ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Митрополита Андрея Шептицького (директор Карпа М.П., заступники: Дида  Н.Й., Мірило І.В.) за сприяння у проведенні  заняття.

Галина  Каліцінська, методист методичного кабінету