Нова тема. Нові можливості. Реалізація задумів у практичній діяльності

21 жовтня 2019 року відбулося виїзне засідання інтервізійної групи працівників психологічної служби закладів освіти  району на тему «Тілесна терапія як засіб опрацювання дитячих психологічних травм. Знайомство з методом». Мета зустрічі – обмін досвідом та навчання новітніх технік.

Статистика показує, що  кількість звернень в заклади спеціалізованої психологічної допомоги невпинно зростає. Фахівці психологічного профілю відзначають посилення різноманітної симптоматики  у дітей всіх вікових категорій. Швидка динаміка різних життєвих процесів, зміщення уваги з реального середовища до віртуального, низка соціальних, економічних, екологічних, світоглядних «переворотів» – все це порушує природну рухову активність дитини, вона відчуває травматичні переживання, придушення емоцій, внутрішні конфлікти, отримує психологічну травму,а  невідредагована проблема залишається в тілі у вигляді блоків, які сковують людину в панцир.

Під керівництвом тренерів Олени  Стадник, методиста методичного кабінету, Лесі Павлусь, практичного психолога і Світлани Юзюк, соціального педагога Новояворівської ЗОШ І-ІІІст. № 3, учасники тренінгу виконували вправи на розвиток тілесної та емоційної компетенції. Дихальні вправи: «Ха-дихання», «Фізична розрядка», «Перемога», «Напруга і розслаблення рук», «Мукання», «Повне  дихання», яких навчалися присутні,  здатні вивільняти потужні сили і відновлювати  енергію розуму і тіла. Дихальна терапія дозволяє задіяти резервні можливості організму до самовідновлення.

У практичній частині О.Стадник поінформувала колег, що м’язова напруга пов’язана з психологічними травмами, тривогами людини. Певна емоція заблокована в тілесній напрузі і якщо допомогти дитині звільнитися від фізичних затисків, вона може позбутися психологічних комплексів і проблем(страх, злість, туга, невпевненість, образа, гнів). Учасники тренінгу практично застосовували техніки, які  сприятимуть викиду негативної енергії, поліпшенню самопочуття, розвитку  рівноваги, зосередженості, виходу емоційного напруження, агресії:«Образ психологічного стану», «Дерево», « Лев», «Язики полум’я», «Жива ковдра», «Оплескування».

Використовуючи техніки тілесно-орієнтованої терапії у людини зникає  «м’язова броня», стрес і хвилювання, збільшується загальний рівень енергії та бадьорості, радості й оптимізму, вона починає  відчувати «ґрунт під ногами», мається на увазі не тільки реальна фізична опора, але й метафоричне вираження фрейдівського принципу реальності: «Чим сильніше людина відчуває свій контакт з ґрунтом (реальністю), тим міцніше вона тримається за нього, тим більше навантаження вона може витримати і тим краще керує власними почуттями».

Дякуємо за підтримку організаторам зустрічі Марії Верескун, практичному психологу і Наталії Семеряк, соціальному педагогу Опорного закладу «Немирівський ЗЗСО І-ІІІ ст.», які провели цікаву екскурсію у лікувальних корпусах курорту «Немирів» та подорож по Екологічною стежкою до мальовничого озера, на березі якого відбулося навчання, забулися проблеми, образи, тривоги. Різнобарвний  осінній ліс додав  наснаги у подальшій роботі з дітьми.