Освітянські діалоги вчителів-філологів ЗЗСО Яворівської та Новояворівської міських рад напередодні нового 2021-2022 навчального року

В останні літні дні перед початком навчального року відбулися інструктивно-консультативні наради вчителів української мови та літератури закладів загальної середньої освіти Яворівської та Новояворівської міських рад. Директор комунальної установи Яворівської міської ради «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Ольга Фірчук проконсультувала  педагогів про основні аспекти викладання предмета  в 2021-2022 н.р. Освітяни обговорювали вимоги навчальних програм,  критерії оцінювання учнів,підходи до проведення фронтальних та індивідуальних контрольних робіт, перелік навчальних підручників, програм, посібників для використання при викладанні української мови та літератури.

О.Фірчук  наголосила, що 2021-2022 рік є перехідним між дією чинного Державного стандарту і впровадженням нового державного документа у 2022-2023 н.р., який відображає ключові компетентності, що мають бути сформовані у школярів після закінчення кожного з двох циклів – адаптаційного (5-6 класи) і базового предметного навчання (7-9 класи). У жовтні 2021 року розпочнеться підготовка вчителів з питань вивчення нового Державного стандарту базової освіти, освітніх програм, адже майбутні учні 5-их класів навчатимуться на засадах НУШ.

Особливу увагу вчителі-словесники повинні приділити формуванню читацької грамотності учнів, зосередитися на можливостях тексту, зокрема навчати школярів визначати головну й другорядну інформацію,  вмінь аналізувати, синтезувати, порівнювати, класифікувати, узагальнювати, аргументувати; формулювати висновки. Необхідно налагодити співпрацю словесника та бібліотекаря з метою формування інтересів школярів до читання. Очевидно, неможливо і без допомогти батьків результативно вирішити проблему дитячого читання й відповісти на виклики сучасного інформаційного суспільства. На жаль, комп’ютер перемагає книгу, і завдання школи – довести дітям, що в житті потрібні і книга, і  комп’ютер.