Академічна доброчесність – норма цивілізованого суспільства

5 лютого 2019 року на запит адміністрації Новояворівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 (директор Гірка В.М.) методистом методичного кабінету Богданом Станьком проведено семінар-практикум для педагогічних працівників з теми «Академічна доброчесність: нова академічна культура». У заході взяв участь начальник відділу освіти Яворівської райдержадміністрації Володимир Байда, який наголосив про важливість доброчесності в освітньому процесі.  Педагоги розмірковували над питаннями: що таке академічна доброчесність та академічна недоброчесність; наскільки важливо є дотримуватися доброчесності як педагогічним працівникам, так і учням; якими є види відповідальності за порушення академічної доброчесності; як вирішують цю проблему в інших країнах.

Вчителям було запропоновано змоделювати ситуації, які спонукають до недотримання доброчесності. Присутні констатували факт, що використання сторонніх ідей, відомостей, розробок, не дотримання норм про авторське право, подання недостовірної інформації про результати власної освітньої діяльності, не вказані джерела використаної інформації, несамостійне виконання навчальних завдань, використання без відповідного дозволу зовнішніх джерел інформації під час оцінювання результатів навчання – є для сучасного суспільства більше нормою, ніж порушення, та засвідчує, що питання академічної доброчесності є проблемою державного значення.

Як діятиме стаття 42 (Академічна доброчесність) Закону України «Про освіту» залежить від нас з вами, адже із новим Законом з’явився конкретний інструмент боротьби з плагіатом та «запозичуваннями» надбань в освіті, а етичні принципи та правила, яких мають дотримуватися всі учасники освітнього процесу забезпечать довіру до результатів навчання.

Дякую адміністрації та педагогічному колективу Новояворівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 за цікаву, динамічну, творчу участь у семінарі-практикумі.

Богдан Станько, методист методичного кабінету відділу освіти Яворівської РДА.