Визначення основних напрямків та підходів для формування людини-громадянина

Колись Уїнстон Черчілль сказав: «Якщо люди не хочуть займатися політикою, політика займеться ними». В істинності цього твердження наше суспільство неодноразово переконувалося на власному досвіді. Східноєвропейські країни демонструють приклади успішної трансформації «культури підпорядкування» в «культуру участі», що стала наслідком всезагальної громадянської освіти.

Оскільки випускник школи із досягненням повноліття отримує можливість для реалізації громадянських прав, він має бути готовим робити це компетентно. Тож школа, як первинний і базовий інститут громадянської соціалізації, має забезпечити умови для формування теоретичних і практичних складових соціальної і громадянської компетентності, визначеними основними підходами  Нової Української школи на рівні, достатньому для ефективного використання своїх прав і усвідомленого виконання обов’язків, для раціональної громадянської участі.

27 серпня 2019 року вчителі основ правознавства та громадянської освіти Яворівського району разом з методистом методичного кабінету Лазорко О.В. визначали основні напрямки та підходи для формування людини-громадянина та її активної участі в житті демократичного суспільства на уроках даних предметів у новому навчальному році. Тим більше, що досвід і  напрацювання уже є.

У 2018-2019 навчальному році учні Середкевицького НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ» разом з учителем Завадкою М.М. взяли участь в обласних правових дебатах. За результатами проведених етапів та підрахунків балів суддями, команда Середкевицького НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ» «Правознайки» посіла 3 місце. Капітан команди «Правознайки» Лазар Анастасія крім цього відзначена суддями у номінації  «Кращий оратор».

Десять учнів 9, 10 та 11 класів закладів освіти району (2 – Шклівська ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Мар’яна Корчака, 3 – Середкевицький НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ», 4 – Новояворівський НВК «ЗОШ ІІ ступеня – ліцей», 1-опорний заклад «Новояворівська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1»), відповідно до рейтингів попереднього року,  стали учасниками ІІІ етапу (обласного) Всеукраїнської олімпіади з основ правознавства, сім із них стали переможцями.

З 17 до 21 березня 2019 року у місті Івано-Франківськ відбувся ІV етап Всеукраїнської олімпіади з правознавства. Львівська область була представлена трьома учасниками, серед яких від Яворівського району була Мись Христина, учениця 9 класу Шклівської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Мар’яна Корчака.   Керівником команди Львівщини було призначено вчителя  Шклівської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Мар’яна Корчака Ярославу Іванівну Сенюту, вихованці якої неодноразово ставали переможцями ІІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з правознавства.

Учні району у 2019 році навчалися у Школі юного правника при юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка.

У грудні 2018 року 10 вчителів основ правознавства та громадянської освіти району стали учасниками навчально-методологічного семінару (тренінгу) підвищення кваліфікації, організованого юридичним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка та Львівським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти

У лютому 2019 року методист  методичного кабінету Оксана Лазорко організувала  семінар для вчителів громадянської освіти району із теми «Світ інформації. Масмедіа. Медіаграмотність». Названа тема вивчається учнями 10 класу на уроках предмета «Громадянська освіта», який перший рік вивчався в школах

З метою забезпечення наукового викладу названої вище проблеми  модератором заходу  була запрошена заступник директора КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Наталія Пастушенко.

Крім цього на засіданні методистом Лазорко О.В. до вчителів району були доведені методичні рекомендації з викладання основ правознавства та громадянської освіти у 2019-2020н.р., основні зміни у законодавстві України та основні освітні новації, а також визначені основні напрямки роботи методичної комісії  на 2019-2020н.р.