Діяльність вчителів математики в процесі розбудові внутрішньої системи забезпечення якості освіти

Програма підвищення кваліфікації  вчителів   математики   закладів освіти  «Діяльність  вчителів математики    в процесі розбудові внутрішньої системи забезпечення якості освіти» ставить  мету  удосконалити професійні компетентності педагогів відповідно до вимог в умовах децентралізації влади з урахуванням основних напрямів державної політики у галузі освіти та запитів громадянського суспільства,  сприяти особистісному та професійному розвитку педагогів на основі актуалізації їхнього професійного і життєвого досвіду відповідно до сучасних вимог суспільства та місцевої громади.

Педагоги  були ознайомлені  з чинним законодавство України щодо забезпечення якості освіти у ЗЗСО, а також  разом   з  консультантом   КУ ЯМР  ЦПРПП  Лілією  Дутко  шукали   шляхи  покращення   викладення  точних  наук   Тому, працюючи  у  групах, аби зацікавити   учнів  своїм предметом ми розробляли  ментальні   схеми або  ка́рти ро́зуму, або ка́рти па́м’яті, думо́к — діаграми на яких  відображають слова, ідеї, завдання, або інші елементи, розташовані радіально навколо основного слова або ідеї. Метод інтелект – карт може знайти застосування в будь – якій  сфері життя, де б було потрібно вдосконалювати інтелектуальний потенціал людини та запам’ятовувати велику кількість інформації.   Ментальна   карта- це незамінна маршрутна карта-пам’ятка, яка дозволяє від початку організовувати інформацію так, щоб мозку було легко працювати з нею.   За допомогою такої карти кожен зможе швидше та легше запам’ятовувати та згадувати потрібні факти (порівняно з традиційними записами).   Таким чином учень графічними способом фіксує свої думки та робить узагальнення.

А ще психологи впевнені: малюючи карти олівцями на папері, людина дійсно стає розумнішою і розкриває потенціал свого мозку, що важливо для учнів та вчителя при впровадженні формувального оцінювання. Але корисніше малювати карти знань спільно з іншими, проте це важко зробити, якщо використовувати лише папір та олівці чи фломастери, і тут на допомогу можуть прийти онлайнові інструменти, з допомогою яких можна створити, налаштувати та публікувати карти знань.   З  допомогою  вчителя  інформатики   Завадівського  ЗЗСО І-ІІІ ступенів І. Барана  ми  навчилися   працювати   в     програмі  coggle.it.

                                   Консультант   Лілія   Дутко