Як допомогти собі і оточуючим не впасти духом і зберегти емоційне здоров’я в умовах війни?

Війна – наша реальність. Кожен свідомий українець нині відчуває занепокоєння за долю держави й переживає стрес.  В нових умовах ми зустрілися не тільки з явними, але і з прихованими ворогами, які шкодять нашому здоров’ю. Найперший – стрес. Стрес, викликаний війною, відрізняється від повсякденного, оскільки, здебільшого він перевищує нашу здатність адаптуватися та змінюватися. Пам’ятайте, що відчувати тривогу, занепокоєння та страх в той час, коли навколо вас бойові дії, а країна в стані війни з агресором, — нормально. Це прийнятна реакція вашої психіки та організму на ситуацію, що склалася.

Як допомогти собі і оточуючим не впасти духом і зберегти емоційне здоров’я в умовах війни?  Про  це   ми  говорили з  вчителями  математики   на  тренінгу «Здоров’я  і  стрес»,  який  підготували   і  провели  заступник  з  навчально-виховної  роботи  Завадівського  ЗЗСО І-ІІІ ступенів  Руда   З.Р.  та  практичний  психолог  цього  закладу  Литвин М.Ф.,  яким   я  щиро  вдячна.

Ми   вчилися   виховувати   в  собі   стресостійкість, правильно  дихати  при  стресі, тішитися  дрібничкам  і  дякувати   Богу   за  все. Ми   займалися глинотерапією, а  це дуже цікавий і дієвий вид арт-терапії для відновлення балансу і гармонії людини. Вона дозволяє забезпечити функціонування системи реадаптації та реабілітації. Широка гама технічних прийомів (малювання, ліплення з глини та пластиліну, аплікація, робота з тканинами і т.д.) дозволяє варіюювати в роботі, враховуючи специфіку терапії стресових розладів.

Бережіть себе!    Перемога за Україною!

Консультант   Лілія  Дутко